08:33 02 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.25
  • USD17.18
  • RUB0.24
  • RON3.98
  • UAH0.64
Rusia
Sa primesc un link scurt
31111

Rusia dispune de un avantaj în raport cu NATO în Europa de Est care îi este oferit de standardele sovietice ale ecartamentului din țările foste sovietice.

CHIȘINĂU, 1 mai — Sputnik. Rusia dispune de un avantaj substantial în fața NATO în Europa de Est, consideră autorii unui raport al Academiei Militare a SUA din West Point. Căile ferate existente din țările baltice nu permit blocului militar să expedieze trupe și tehnica militară atât de rapid cum o poate face Rusia, menționează ei.

Cercetătorii Institutului Războiului Contemporan al Academiei Militare menționează că din cauza standardelor adoptate de URSS, lățimea ecartamentului din Lituania, Letonia și Estonia se deosebește de cele europene. În opinia lor, acest lucru îi permite Rusiei să aibă un avantaj în într-un ipotetic conflict militar.

"Această incompatibilitate presupune că trenurile care transportă tehnica militară și muniții din bazele militare NATO mari din Germania sau Polonia vor fi nevoite să miște încărcăturile în vagoanele adaptate la ecartamentul rusesc sau să-l transporte cu ajutorul transportului auto", se menționează în raport. În același timp, ambele variante presupun niște cheltuieli suplimentare esențiale, utilizarea unei tehnici speciale și existența unei experiențe în desfășurarea unor astfel de operațiuni, de care nu dispun soldați NATO, consideră autorii studiului. 

Rusia, spre deosebire de țările vestica, ar putea profita de avantajul mobilității din cauza existența acelorași standarde ale căilor ferate în toate statele fostei URSS, consideră experții. Drept exemplu, aceștia dau exercițiile militare "Zapad", unde Rusia a transportat trupe militare cu ajutorul infrastructurii feroviare.

Tagurile:
ferate, caile, nato, rusia, West Point, Sua, URSS, Rusia


Știrile Zilei