16:38 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May

Trei mari minciuni ale Theresei May – acuzațiile Moscovei

© AFP 2018 / Matt Dunham
Rusia
Sa primesc un link scurt
8620

Prim-ministrul britanic Theresa May, este acuzată de purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova de răspândire a trei mari minciuni legate de cazul otrăvirii fostului agent GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia.

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat prim-ministrul Marii Britanii de trei minciuni în ceea ce privește cazul otrăvirii fostului agent al GRU Serghei Skripal și fiicei lui.

Theresa May
© REUTERS / Russell Cheyne

Potrivit diplomatului, apar probe tot mai noi care confirmă minciunile autorităților britanice.

Trei argumente

Potrivit primei minciuni a guvernului May, experții britanici ar fi stabilit țara de proveniență a substanței cu care au fost otrăviți cei doi Skripal, fapt care a fost infirmat ulterior chiar de experții britanici și chiar în persoana directorului laboratorului Porton Down, a scris Zaharova pe pagina sa de Facebook.

A doua minciună a guvernului Marii Britanii, potrivit Mariei Zaharova, vizează existența unui motiv pentru care Moscova l-ar fi otrăvit pe Skripal, făcând trimitere la "purtarea proastă a Rusiei pe parcursul istoriei". Diplomatul a reamintit că Moscova a prezentat regulat faptele legate de încălcare de către Marea Britanie a normelor dreptului internațional, eticii și moralei în numele propriilor "interese naționale". În același timp, Rusia a enumerat câteva motivele evidente ale orchestrării unei astfel de provocări, de care profită Londra.

A treia minciună a premierului May, scrie purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, este afirmația că neurotoxinul "Novicioc" ar fi fost produs doar în Rusia. Zaharova a menționat că acest lucru a fost infirmat inclusiv de președintele Cehiei, Miloš Zeman, care a confirmat că această substanță neurotoxică a fost produsă în țara lui.

"Așa vor păți și celelalte minciuni ale Londrei", a rezumat diplomatul.

Mărturii președintelui ceh Miloš Zeman: Novicioc era produs în Cehia

Joi, președintele Cehiei, Miloš Zeman, făcând referire la un raport al serviciilor secrete, a anunțat că la unui din institutele de cercetare din țară a fost produsă și testată substanța neurotoxică A-230, pe care serviciul special al țării l-a inclus în clasa "Novicioc".

Liderul ceh a menționat existența unei probleme în clasificarea substanței toxice — în documentele serviciilor de informații militare se vorbește de faptul că substanța A-230 este similară agentului Novicioc, în timp ce în raportul serviciilor de securitate și informații această informație este infirmată.

Zeman a declarat că odată ce serviciile de informații militare sunt mai apropiate de acest subiect decât serviciile de informații civile, a ajuns la concluzia că "Novicioc" a fost produs și testat în Cehia în cantități mici, după care a fost distrus.

„Știm unde și știm când. Ar fi o ipocrizie să ne prefacem că așa ceva nu a fost", a declarat el.

Tematic

Lavrov: Membrii familiei Skripal au fost otrăviți cu substanța chimică BZ
Moscova: cazul Skripal, o sfidare a dreptului internațional
Tagurile:
purtator de cuvant, declaratie, minciuni, acuzare, diplomat, prim-ministru, Ministerul rus de Externe, Theresa May, Maria Zaharova, Anglia, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei