04:56 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.55
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Spicherul Consiliului Federației, Valentina Matvienko

Matvienko a comentat reținerea jurnalistului RIA Novosti Ucraina

© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации
Rusia
Sa primesc un link scurt
8501

Potrivit președintelui Consiliului Federației, Valentina Matvienko, Rusia așteaptă din partea UE și SUA o atitudine clară privind inadmisibilitatea încălcării libertății presei în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Rusia contează pe faptul că UE și SUA vor reacționa adecvat la situația legată de persecuțiile la care a fost supusă la Kiev a agenției RIA Novosti Ucraina, precum și a alți jurnaliști ruși, a declarat spicherul Consiliului Federației, Valentina Matvienko, citată de RIA Novosti.

„Sperăm că, din țările Europei, de peste ocean, vor răsuna cuvinte aspre cu privire la inadmisibilitatea încălcării libertății presei, libertății de exprimare", le-a spus Matvienko jurnaliștilor.

Spicherul a menționat că persecutarea jurnaliștilor de la RIA Novosti Ucraina este provocată de faptul că aceștia prezintă informații obiective, care nu sunt în favoarea Kievului.

„Toate acestea au legătură, probabil, cu activitatea profesională a jurnaliștilor, Ucraina se teme de adevăr", a constatat Matvienko.

Aceasta a adăugat că situația în ceea ce privește drepturile jurnaliștilor în Ucraina se înrăutățește. Deja zeci de angajați ai unor instituții media sunt supuși persecuțiilor într-o măsură mai mare sau mai mică.

Luptătorii SBU au dat buzna la sediul RIA Novosti Ucraina — un jurnalist, reținut>>>

Angajați ai Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) au pătruns marți în biroul corespondenților RIA Novosti Ucraina din Kiev și au efectuat percheziții care au durat circa opt ore.

Logotipul RIA Novosti Ucraina
© Photo : РИА Новости Украина/ Евгений Котенко

Tot marți a fost reținut la Kiev directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, fiind suspectat că ar susține autoproclamatele republici din Donbas și acuzat de trădare de patrie.

Totodată, SBU a efectuat percheziții în locuința corespondentului RIA Novosti în Ucraina, Ludmila Lîsenko, și în locuința lui Andrei Borodin, directorul reprezentanței RIA Novosti în Ucraina. Lâsenko și Borodin au fost citați pentru interogatoriu la SBU.

Ulterior, Borodin a luat legătura cu redacția și a comunicat că în locuința sa au fost întreprinse, timp de mai multe ore, acțiuni de investigare. Totodată, acesta a menționat că nu a fost reținut, nici acuzat.

„Directorul reprezentanței RIA Novosti la Kiev, Borodin, a luat legătura cu redacția și a relatat despre perchezițiile care au durat 11 ore și despre faptul că i-au fost confiscate mijloacele de comunicare", a scris Margarita Simonian pe Telegram.

Anterior, directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vâșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare.

Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului întreprinse împotriva jurnalistului de la RIA Novosti Ucraina sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Kremlinul așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Tematic

Directorul RIA Novosti Ucraina, dus sub escortă la Herson
Tagurile:
atitudine, Kiril Vîșinski, reținerea jurnalistului RIA Novosti, libertatea presei, incalcare, SBU, UE, SUA, RIA Novosti Ucraina, Valentina Matvienko, Kiev, Rusia, Ucraina


Știrile Zilei