23:14 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Duma de Stat a Federației Ruse

Reacția Dumei de Stat: Eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

© Sputnik / Наталья Селиверстова
Rusia
Sa primesc un link scurt
9810

Parlamentarii ruși au calificat reținerea directorului RIA Novosti Ucraina drept „samavolnicie” și au cerut eliberarea imediată a jurnalistului.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. La ședința plenară de joi, Duma de Stat a adoptat o declarație în care a calificat drept samavolnicie acțiunile întreprinse de serviciile secrete ucrainene împotriva jurnaliștilor, cerând autorităților de la Kiev să-l elibereze imediat pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski, informează RIA Novosti.

„Acțiunile autorităților de la Kiev în raport cu agenția RIA Novosti Ucraina și angajații acesteia sunt o adevărată samavolnicie. Aplicarea unor acțiuni de forță împotriva jurnaliștilor, la care se recurge de regulă în cazul unor infractorii periculoși, contravine principalelor valori europene, parte indispensabilă a cărora sunt libertatea de opinie și libertatea de exprimare, consfințite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a altor obligațiuni de drept internațional", potrivit textului declarației.

Logotipul RIA Novosti Ucraina
© Photo : РИА Новости Украина/ Евгений Котенко

În declarația sa, Duma de Stat cheamă OSCE și Consiliul Europei să ia o atitudine principială față de încălcarea repetată în Ucraina a drepturilor jurnaliștilor și a cerut autorităților de la Kiev eliberarea imediată a lui Vîșinski.

Declarația Camerei Inferioare va fi expediată guvernului Rusiei, Organizației Națiunilor Unite, Adunării Parlamentare a OSCE, precum și parlamentelor țărilor-membre ale Consiliului Europei.

Directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vîșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare. Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Spicherul Consiliului Federației, Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului, întreprinse împotriva jurnalistului de la RIA Novosti Ucraina, sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Kremlinul așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților de la Kiev față de RIA Novosti Ucraina. Politicianul a menționat că, „potrivit Actului final de la Helsinki, țările-membre OSCE și-au asumat obligația de a promova condițiile care le permit jurnaliștilor dintr-o țară-membră să-și exerseze profesia într-o altă țară". În declarație se menționează că Désir va urmări în continuare cu atenție derularea evenimentelor legate de perchezițiile întreprinse de SBU în birourile mediilor de informare ruse.

Tematic

Politicieni și jurnaliști străini se pronunță întru susținerea lui Vâșinski
Directorul RIA Novosti Ucraina, dus sub escortă la Herson
Tagurile:
director RIA Novosti, eliberare neconditionata, reactie, declaratie, Adunarea Parlamentară a OSCE, Duma de Stat a Federației Ruise, Consiliul Europei, OSCE, Kirill Vâșinski, Harlem Désir, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei