23:17 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Duma de Stat a Federației Ruse

Duma de Stat cere eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

© Sputnik / Наталья Селиверстова
Rusia
Sa primesc un link scurt
49 0 0

Parlamentarii ruși și-au exprimat indignarea în legătură cu reținerea lui Kirill Vîșinski și au cerut ca jurnalistului să fie pus în libertate.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. La ședința plenară de joi, Duma de Stat a adoptat o declarație în care a calificat drept abuzive acțiunile întreprinse de serviciile secrete ucrainene împotriva jurnaliștilor, cerând autorităților de la Kiev să-l elibereze imediat pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski, informează RIA Novosti.

„Acțiunile autorităților de la Kiev în raport cu agenția RIA Novosti Ucraina și angajații acesteia sunt o adevărată samavolnicie. Aplicarea unor acțiuni de forță împotriva jurnaliștilor, la care se recurge de regulă în cazul unor infractorii periculoși, contravine principalelor valori europene, parte indispensabilă a cărora sunt libertatea de opinie și libertatea de exprimare, consfințite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a altor obligațiuni de drept internațional", potrivit textului declarației.

În declarația sa, Duma de Stat cheamă OSCE și Consiliul Europei să ia o atitudine principială față de încălcarea repetată în Ucraina a drepturilor jurnaliștilor și a cerut autorităților de la Kiev eliberarea imediată a lui Vîșinski.

Declarația Camerei Inferioare va fi expediată guvernului Rusiei, Organizației Națiunilor Unite, Adunării Parlamentare a OSCE, precum și parlamentelor țărilor membre ale Consiliului Europei.

Directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vîșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare. Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului, întreprinse împotriva jurnalistului de la RIA Novosti Ucraina, sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media.

Îngenuncheată de SUA, singura șansă a Europei rămâne cooperarea cu Rusia>>>

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Moscova așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Tematic

Liderul liberalilor germani: Statele raționale nu-și doresc o confruntare cu Rusia
Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
Tagurile:
actiuni, autoritati, declaratie, abuz, servicii secrete, sedinta, Duma de Stat a Rusiei, Rusia, Ucraina
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei