00:05 03 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.07
  • USD18.34
  • RUB0.23
  • RON4.16
  • UAH0.66
Rusia
Sa primesc un link scurt
121 0 0

Prin retragerea din acordul nuclear, Statele Unite au dorit să provoace o confruntare totală cu Iranul, a declarat miercuri șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 30 mai — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat miercuri retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul și a spus care este scopul urmărit de SUA în Siria.

"Ne amintim predictiile apocaliptice din anii '80 ai secolului trecut, care vorbeau despre "iernile nucleare". Din fericire, ele nu au avut loc, dar am văzut venirea "primăverii arabe" care, printr-o serie de evenimente tragice, a agravat problema privind armele de distrugere în masă", a spus Serghei Lavrov.

"Vorbesc despre retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiuni global (JCPOA) privind programul nuclear iranian, care urmărește realizarea unei confruntări totale cu Iranul. În mod similar, multiplele situații orchestrate cu presupusa folosire a armelor chimice de către guvernul sirian, au vizat răsturnarea regimului de la Damasc", a concluzionat el.

Anterior, Statele Unite au anunțat retragerea din acordul nuclear și au promis să impună Iranului „cele mai dure” sancțiuni din istorie.

Totodată, negocieri dintre Iran, cele trei țări UE — Franța, Germania și Marea Britanie — China și Rusia au avut loc la Viena, pe 25 mai, pentru a salva acordul nuclear din 2015 cu Teheranul, la două săptămâni după retragerea Washingtonului.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Алексей Никольский

La începutul lunii mai, tensiunea în jurul programului nuclear iranian a crescut, după decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul din 2015, anunțată de președintele Trump pe 8 mai. În termenii acordului, Iranul trebuie să își reducă programul nuclear și să nu încerce niciodată să dezvolte bomba atomică, în schimbul ridicării unei părți a sancțiunilor internaționale împotriva Republicii Islamice. Donald Trump a mai spus că Washingtonul va restabili sancțiunile impuse Teheranului și suspendate în urma semnării acordului din 2015.

Semnatarii europeni ai Acordului de la Viena, denumit oficial Planul comun global de acțiune, s-au angajat să facă tot posibilul pentru a-l salva, în ciuda retragerii Statelor Unite, în special pentru a menține relațiile comerciale și investițiile în petrol care au fost reluate după intrarea în vigoare.

Tematic

Lavrov: Relațiile dintre Rusia și Germania sunt determinante pentru întreaga Europă
Lavrov: SUA pregătește combatanți pentru continuarea luptelor în Siria
Tagurile:
acord nuclear, declaratie, Scop, retragere, ministru, Ministerul rus de Externe, Iran, Rusia, SUA


Știrile Zilei