02:01 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Relațiile ruso-turce

Va influența oare doborârea avionului IL-20 înțelegerile la care au ajuns Rusia și Turcia

© Sputnik /
Rusia
Sa primesc un link scurt
140 0 0

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, a făcut publică reacția Kremlinului la incidentul din Siria în care a fost doborât un avion rusesc IL-20.

CHIȘINĂU, 18 sept — Sputnik. Cazul prăbușirii avionului IL-20 în apropiere de țărmul Siriei nu va influența în niciun fel înțelegerile la care au ajuns președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Erdogan, cu privire la demilitarizarea Siriei, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus.

Putin și Erdogan au convenit luni la Soci formarea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib de-a lungul liniei de demarcție între opoziția înarmată și forțele guvernamentale, iar miniștrii Apărării ai celor două țări au semnat un memorandum privind stabilizarea situației în zona de escaladare Idlib.

„Nu, acest caz nu va influența deloc. Aceasta este o înțelegere importantă și decisivă pentru viitorul Siriei și a demonstrat încă o dată capacitatea Moscovei și a Ankarei de a identifica decizii de compromis și eficiente în interesul scopului final: reglementarea conflictului sirian, promovarea politicii prin mijloace diplomatice", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.

El a menționat de asemenea că „Kremlinul este extrem de îngrijorat de această situație".

„Declarația Ministerului Apărării conține o apreciere completă a celor întâmplate", le-a spus Peskov jurnaliștilor, adăugând că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat profunde condoleanțe rudelor și colegilor de serviciu ai membrilor echipajului IL-20 care și-au pierdut viața în Siria.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat că, pe 17 septembrie, în jurul orei 23, ora Moscovei, a fost pierdută legătura cu avionul rusesc IL-20 care se întorcea la baza aeriană Hmeimim, aflată la o distanță de 35 km de litoralul Mării Mediteraneene. Potrivit ministerului, aproximativ în aceeași perioadă, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat obiective siriene din Latakia.

Potrivit datelor Ministerului Apărării al Federației Ruse, piloții israelieni, folosind drept acoperire avionul rusesc, l-au expus pe acesta atacului sistemului de apărare sirian. IL-20 a fost doborât de o rachetă a complexului C-200, 15 militari ruși și-au pierdut viața.

Tematic

Tensiuni maxime în Siria: Moscova este gata să răspundă la atacuri
Tagurile:
zona demilitarizata, avion Il-20, doborarea, acorduri, Ministerul Apărării al Federației Ruse, Recep Erdoğan, Dmitri Peskov, Vladimir Putin, Siria, Turcia, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei