09:23 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Rusia
Sa primesc un link scurt
83 0 0

Statele Unite au început să implementeze sistemele de apărare antirachetă Aegis Ashore, precum și tuburile MK-41 de lansare verticală care ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară în Europa în luna iunie, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Implementarea sistemelor de lansare Mk-41 americane în România și Polonia contravine Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru Neproliferare și Control al Armamentului al Ministerului de Externe al Rusiei.

"Există, de asemenea, întrebări serioase privind acțiunile colegilor noștri americani, care contravin Tratatului INF, inclusiv desfășurarea la sol a lansatoarelor universale Mk-41 în România și Polonia", a menționat Vladimir Ermakov, în timpul unei dezbateri generale din cadrul Primului Comitet al Adunării Generale a ONU.

El a menționat că Rusia, ca susținător responsabil și consecvent al procesului de dezarmare nucleară de peste 50 de ani, a contribuit în mare măsură la reducerea armelor ofensive strategice, iar la 5 februarie 2018 Rusia a atins nivelurile maxime de transportatori și focoase în conformitate cu Tratatul ruso-american START, în urma căruia arsenalul nuclear al Rusiei a fost redus cu peste 85% în comparație cu perioada de vârf a Războiului Rece.

Arme chimice, imagine simbol
© Sputnik / Павел Лисицын / http://visualrian.ru/story/list_36088/398435.html

În mai, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia de o presupusă încălcare a Tratatului INF și i-a ordonat secretarului de stat american Mike Pompeo să propună noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu aceste încălcări. Kremlinul a răspuns prin a spune că Rusia nu a încălcat niciodată acordul.

Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietică și Statele Unite în decembrie 1987, impune părților să elimine toate rachetele lor nucleare și convenționale și lansatoarele lor cu o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc în mod repetat de încălcarea Tratatului INF.

Tematic

Medvedev: Rusia va lupta pentru o poziţie dominantă în sistemul economic global
Economist: Europa are mai mare nevoie de „Nord Stream-2” decât Rusia
Tagurile:
neproliferare, declaratie, armament, control, Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, Ministerul rus de Externe, Vladimir Ermakov, Romania, Polonia, Rusia, SUA


Știrile Zilei