04:50 10 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.27
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.03
  • UAH0.73
Orașele lumii. Bruxelles

Expert: „Parteneriatul Estic” este un mod de dezorganizare a spațiului postsovietic

© Sputnik / Григорий Сысоев
Rusia
Sa primesc un link scurt
101 0 0

Leonid Krutakov, politolog, publicist, profesor la departamentul politologie din cadrul Universității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, vorbește despre esența actuală a programului „Parteneriatul Estic”.

CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Luni, la Luxembourg s-au întrunit miniștrii de Externe ai țărilor UE și ai statelor participante la programul „Parteneriatul Estic": Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina.

„Această întrunire ministerială va oferi Uniunii Europene și partenerilor săi estici posibilitatea de a relua dialogul politic", informa anterior Serviciul european al politicii externe referitor la consfătuirea miniștrilor care va avea loc după ședința Consiliului UE pentru afaceri externe.

Leonid Krutakov, politolog, publicist, profesor la departamentul politologie din cadrul Universității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, spune că „Parteneriatul Estic" este o variantă a GUAM-ului.

„Dacă privești așezarea geografică a acestor țări, devine clar că de fapt acesta este blocul GUAM care a eșuat și în care, ca și în „Parteneriatul Estic", se vorbea de democrație și totodată de crearea forțelor pacificatoare proprii; de fapt, a unui bloc militar la granițele de sud ale Rusiei. Plus crearea tranzitului de resurse energetice ocolind Rusia. La GUAM trebuia să adere Kazahstanul, Turkmenistanul, Turcia, România, Bulgaria. Actualul „Parteneriat Estic" este lipsit chiar și de acel conținut care era planificat pentru GUAM", a spus expertul.

Politologul este convins că cei care nu vor fi de acord cu „fratele mare" de la Bruxelles vor trebui numaidecât să dea socoteală.

„La summitul miniștrilor de Externe ai țărilor „Parteneriatului Estic" din anul trecut, Armenia nu a semnat pentru zona de liber schimb care desființa participarea sa la UEEA, iar în al doilea rând, a eliminat din acest acord toate punctele care contraveneau intereselor Uniunii Economice Eurasiatice în Caucaz, adică intereselor Rusiei. După care la Erevan a izbucnit „maidanul", a menționat Krutakov.

Mai mult ca atât. Analistul afirmă că „Parteneriatul Estic" este un proiect de dezorganizare.

„Lukașenko nu a plecat la summitul din anul trecut, ci l-a trimis pe ministrul de Externe care a formulat problemele „Parteneriatului Estic". Acesta a spus că este imposibil să construiești pacea și securitatea în Europa fără Rusia sau ocolind această țară, sau contrar intereselor acesteia. Astăzi „Parteneriatul Estic" nu înseamnă nimic. Deoarece UE nu propune nimic concret în schimbul semnării acordului de integrare. În afară doar de exportul sistemului de drept, ceea ce s-a numit întotdeauna colonialism. „Parteneriatul Estic" este o metodă de dezorganizare a spațiului postsovietic", a concluzionat expertul.

Tematic

”Integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova se amână
Studiu Eurostat: Cine își găsește cel mai greu un loc de muncă în Uniunea Europeană
Tagurile:
spatiu postsovietic, dezorganizare, Parteneriat Estic, UEE, GUAM, UE, Leonid Krutakov, Bruxelles


Știrile Zilei