23:03 27 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.03
  • RUB0.22
  • RON4.13
  • UAH0.60
Rusia
Sa primesc un link scurt
78 0 0

Țările ”clubului” nuclear, inclusiv Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța, se opun Tratatului privind armamentul nuclear.

CHIȘINĂU, 29 oct — Sputnik. Marile puteri și-au reiterat opoziția față de prevederile Tratatului de interzicere a armelor nucleare, potrivit unei declarații comune publicată luni pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

"Ne declarăm opoziția față de Tratatul de interzicere a armelor nucleare. Credem ferm că cea mai bună opțiune pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare este un proces progresiv care să țină cont de situația securității internaționale", se menționează în documentul semnat de Moscova, Beijing, Londra, Washington și Paris.

Potrivit textului, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU consideră că tratatul nu ia în considerare problemele cheie care trebuie soluționate pentru a realiza o dezarmare nucleară durabilă la scară globală și contrazice Tratatul de non-proliferare a armelor nucleare.

"Aceasta provoacă dezacorduri în cadrul instrumentelor internaționale de neproliferare și dezarmare, care pot complica și mai mult progresul în acest domeniu", se arată în document.

Tratatul privind interzicerea armelor nucleare este un tratat internațional al Națiunilor Unite adoptat în iulie 2017. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie ratificat de cel puțin 50 de state semnatare.

Tematic

Germania, despre decizia lui Trump de a se retrage din Tratatul INF: Dezastruoasă
Vladimir Putin despre ieșirea SUA din Tratatul INF: Vom fi nevoiți să răspundem simetric
Tagurile:
arme nucleare, tratat, Franta, SUA, Marea Britanie, China, Rusia

Știrile Zilei