12:29 06 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.04
  • USD18.54
  • RUB0.24
  • RON4.15
  • UAH0.68
Rusia
Sa primesc un link scurt
22120

Se relatează că guvernul ucrainean pregătește o provocare în est, care va fi folosită pentru lansarea unei operațiuni ofensive majore împotriva forțelor rebele, consideră Moscova. Acest lucru se poate întâmpla în câteva zile și va afecta alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Armata ucraineană a strâns trupe în zonele din est ale ţării, controlate de Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, citând rapoarte ale observatorilor internaționali.

Moscova consideră că acesta este semnul unei escaladări iminente a conflictului.

„Există rapoarte potrivit cărora, în câteva zile, Kievul va pune la cale o provocare armată pe linia de contact”, a declarat Maria Zaharova, citată de RT.

Ea s-a referit la granița care separă de restul țării zonele din Ucraina controlate de rebeli.

Zaharova a adăugat că starea de război, impusă de guvern în est luna trecută, va permite lansarea unei „ofensive din direcția Mariupol vizând capturarea teritoriilor de pe coasta mării Azov până la granița Rusiei”.

Starea de război a fost impusă în unele zone ale Ucrainei ca răspuns la un incident din Marea Neagră. Navele ucrainene au încercat să treacă prin Strâmtoarea Kerci, un coridor îngust controlat de Rusia, situat la sud de Marea Azov, care separă Crimeea de Rusia continentală.

Potrivit Rusiei, vasele navale ale Ucrainei au ignorat instrucțiunile de la turnul de control al traficului maritim, astfel că polițiștii de frontieră ruși au trebuit să intervină și să-i rețină pe cei care le-au încălcat. Ucraina a numit incidentul drept un act de agresiune militară din partea Moscovei.

Zaharova a reiterat faptul că starea de război are probabil scopul de a-l menține la putere pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Scăderea aprobării faţă de acesta îi dau puține speranțe de realegere, dar o escaladare a ostilităților în est va determina o sporire a popularităţii acestuia. Și dacă acest lucru nu va fi suficient, starea de război va da temei legal pentru anularea totală a alegerilor, a subliniat ea.

Tematic

Zaharova, despre poziția Moscovei față de schisma bisericească - detalii
Maria Zaharova despre cine este perdant în războiul informațional
Tagurile:
Ministerul rus de Externe, conflict, ofensiva, Maria Zaharova, Ucraina, Rusia


Știrile Zilei