06:04 06 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Kosovo

Federația Rusă a condamnat crearea armatei în Kosovo: Încălcare gravă a rezoluției ONU

© AP Photo / Visar Kryeziu
Rusia
Sa primesc un link scurt
149 0 0

Crearea armatei kosovare aduce riscul reapariţiei unui conflict armat în regiune, iar decizia încalcă grav rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și determină agravarea situației din Balcani, a declarat vineri ministerul rus de Externe.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. În Pristina, pe 14 decembrie, parlamentul a decis să transforme Forța de Securitate din Kosovo într-o armată deplină a Kosovo.

Acest pas este o încălcare gravă a Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, menită să agraveze grav situația din Balcani şi să ducă la o reapariție a unui conflict armat în regiune, precizează MAE al Federației Ruse într-un comunicat, citat de Sputnik Internaţional.

În comunicat se mai precizează că rolul de mediator al UE în dialogul Belgrad-Pristina a eșuat şi că Moscova speră ca forțele internaționale din Kosovo vor lua măsuri pentru a determina desfiinţarea așa-numitei „armate a Kosovo”.

Vineri, parlamentul autoproclamatei republici Kosovo a adoptat un set de legi care prevăd schimbarea mandatului Forței de Securitate din Kosovo (KSF) și transformarea acesteia în armata națională a republicii.

Comentând cu privire la această măsură, ambasadorul Serbiei în Rusia, Slavenko Terzic, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik, că ea reprezintă „o lovitură foarte gravă și foarte periculoasă pentru stabilitatea și securitatea nu numai a Serbiei, dar a întregii regiuni balcanice”.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state membre ale ONU. Însă nu a fost recunoscută de Serbia și nici de doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China.

În 2011, Bruxelles-ul a iniţiat mai multe runde de discuții între Belgrad și Kosovo, aducând părţile la masa negocierilor pentru prima dată după secesiunea provinciei Kosovo. Acordul din 2013 a fost un rezultat al consultărilor mediate de UE.

Tematic

Serbia: Scade numărul statelor care recunosc independența Kosovo
Tagurile:
ONU, Armata, creare, condamnare, Kosovo, Rusia


Știrile Zilei