18:11 02 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.25
  • USD17.18
  • RUB0.24
  • RON3.98
  • UAH0.64
Rusia
Sa primesc un link scurt
22410

Modest în design, dar fiabil și ieftin: tancul rusesc T-90S rămâne a fi foarte popular pe piața internațională a armelor și îl eclipsează pe rivalul său american M1 Abrams, scrie revista americană The National Interest.

București, 9 ian – Sputnik, Doina Crainic. În 2011, Armata rusă a suspendat comenzile interne pentru tancurile sale eficiente și ieftine T-90, dar continuă să ofere modelul său de export, T-90S, scrie The National Interest.

Drona subacvatică Poseidon
© Photo : Министерство обороны РФ

Presa rusească a anunțat la începutul acestei săptămâni că Vietnamul a primit peste treizeci de unități T-90S și T-90SK, primul lot dintr-o comandă plasată în 2016 pentru 64 de tancuri.

Introdus în 1992 de producătorul Uralvagonzavod, tancul de luptă T-90 a devenit rapid principala maşină de luptă blindată a armatei ruse, constituind o îmbinare eficientă de putere de foc, manevrabilitate și durabilitate.

Rezistând dublei tentații de a copia rivalul american M1 Abrams și de a aborda un concept complet nou, inginerii ruși au optat pentru o soluție simplă care să combine cele mai bune principii de proiectare ale tancurilor anterioare T-72 și T-80, explică revista.

Trebuie remarcat că au realizat acest obiectiv la aproape jumătate din costul de producție a tancului M1 Abrams. Astfel, modelul T-90 a reprezentat o strategie de atragere a importatorilor globali care preferă funcționalitatea rentabilă, potrivit revistei.

”Ușanca” ca piesă de interes turistic
© Sputnik / Сергей Пятаков

T-90S a avut un mare succes la export în ultimul deceniu. A fost cumpărat de India, Azerbaidjan, Turkmenistan, Algeria și Libia. Chiar și guvernul irakian a fost de acord să cumpere peste treizeci de tancuri T-90S pentru a-l înlocui pe mai scumpul M1 Abrams, în urma disputei sale diplomatice cu Washingtonul.

The National Interest mai notează că succesorul tancului de export T-90S, T-90MS, care este semnificativ mai puternic, dar și mai scump, este propus mai degrabă ca un adaos la T-90S, nu ca un înlocuitor strict. Kremlinul urmăreşte să se orienteze către diferite segmente ale pieței de blindate, continuând să ofere tancul T-90S, care rămâne viabil într-o serie largă de conflicte de intensitate medie din lumea a doua și a treia, încheie publicaţia.

Tematic

Dezvăluiri: The National Interest, despre „arma secretă” de pe tancul rusesc Armata
Victor Gaiciuc: Armata este oglinda societății. Cum este țara, așa este și Armata
Tagurile:
Tanc, The National Interest, T-90MS


Știrile Zilei