10:14 19 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Ministerul rus de Externe

Ministerul rus de Externe: Decizia de redenumire a Macedoniei, impusă din afară

© Sputnik / Наталья Селиверстова
Rusia
Sa primesc un link scurt
92 0 0

Moscova consideră că modificarea denumirii Republicii Macedonia este impusă din afară, prin ignorarea voinței majorității populației, pentru a forța aderarea țării la NATO și UE.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Moscova consideră că redenumirea Macedoniei este legată de procesul de atragere forțată a Skopje în NATO, se spune într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

“E vorba de o continuare a procesului impus din afară de modificare a denumirii statului cu scopul atragerii forțate a Skopje în NATO. Acest lucru este realizat prin încălcarea legislației macedoniene. Poziția președintelui Republicii Macedonia și opinia majorității populației, care resping “înțelegerea de la Prespa” sunt ignorate”, se spune în document.

MAE al Rusiei subliniază că acțiunile de protest care continuă la Skopje și alte orașe macedoniene demonstrează existența unei polarizări în societate.

“Este evident că o astfel de metodă de soluționare a problemelor, de o importanță națională pentru viitorul țării, nu reprezintă o expresie a voinței poporului și nu poate servi drept un instrument de reglementare a problemei denumirii statului”, se adaugă în comentariul diplomației ruse.

Grecia și fosta republică iugoslavă Macedonia au semnat pe 17 iunie, lângă lacul Prespa, un acord potrivit căruia Republica Macedonia ar urma să fie redenumită în Republica Macedonia de Nord. Acordul de la Prespa pune capăt divergențelor în jurul denumirii statului și deschide pentru Skopje calea spre NATO și UE, însă este criticată în ambele state. Recent, parlamentul Skopje a aprobat modificările aduse Constituției, cerute de Atena. Acum acordul urmează să fie ratificat de parlamentul Greciei.

Tematic

Trump uimește din nou: Iată ce crede despre relația SUA cu Rusia
Politolog: Cum vor evolua relațiile dintre Moldova și Rusia în 2019
Tagurile:
Ministerul rus de Externe, redenumire, Macedonia, Moscova, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei