05:49 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Serguei Lavrov

Serghei Lavrov: Statele Unite ale Americii caută motive pentru a ieși din Tratatul INF

© Sputnik / Alexeï Filipov
Rusia
Sa primesc un link scurt
13510

SUA caută motive pentru ieșirea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Rusia a testat racheta 9m729 pe o rază care este admisă de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă după discuții purtate cu omologul său german, Heiko Maas.

El a menționat că Rusia “a fost nevoită să scoată cu cleștele” din gura SUA denumirea rachetei ruse, din cauza căreia Washingtonul acuză Moscova de încălcarea tratatului.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, face bilanțul activității diplomației ruse în anul 2018 în cadrul unei conferințe de totalizare.
© Sputnik / Владимир Астапкович

“Le-am explicat că au existat testări, că a fost o rază respectivă, care este permisă de tratatul INF, le-am solicitat să prezinte anumite dovezi concrete. Probabil, chiar dacă ei sunt convinși că raza a fost depășită, dacă au niște imagini realizate de satelit sau altceva, nu ni s-a prezentat nimic”, a spus Lavrov.

În ultimii ani, Moscova și Washington se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Rusia a declarat în mai multe rânduri că respectă cu strictețe prevederile tratatului. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că Moscova are mai multe pretenții față de SUA în ceea ce privește respectarea acordului de către americani. Potrivit lui, acuzațiile aduse de SUA despre încălcarea de către Moscova a INF sunt lipsite de conținut, racheta 9М729 a fost testată pe o rază care este admisă de tratat.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat pe 4 decembrie că Rusia are la dispoziție 60 de zile pentru a reveni la respectarea INF. Acesta a mai adăugat că în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Washingtonul își va suspenda toate obligațiile asumate prin tratat începând cu 2 februarie.

Tematic

Vladimir Putin a vorbit despre răspunsul Rusiei la ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF
Briefing legat de INF: Ambasadorii statelor BRICS au venit la Moscova
Tagurile:
Tratatul INF, Lavrov, SUA, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei