22:11 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Pământul fotografiat din spațiu

Federația Rusă avertizează că SUA intenţionează să amplaseze arme în spațiul cosmic

© Sputnik / Герман Титов
Rusia
Sa primesc un link scurt
101 0 0

Respingerea de către SUA a oricărei limitări a programelor de apărare antirachetă și disponibilitatea de a amplasa arme în Spațiu a atras o reacție dură din partea Moscovei, Ministerul rus de Externe cerând Washingtonului să nu reînceapă cursa înarmărilor din perioada Războiului Rece.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Raportul SUA cu privire la apărarea anti-rachetă (MDR), publicat săptămâna trecută, este „o provocare deschisă”, potrivit Ministerului rus de Externe, care a declarat că documentul demonstrează intenția Washingtonului de a impune dominația militară și de a conduce operațiuni militare oriunde pe planetă, fără teama de consecinţe, respingând în acelaşi timp orice limitări ale programelor de apărare antirachetă, potrivit RT.

„Remarcăm faptul că aceeași logică a condus la o cursă a înarmărilor nucleare care a luat amploare, iar aceasta a adus lumea în pragul dezastrului în repetate rânduri”, a declarat vineri Ministerul de Externe al Rusiei, adăugând că conducerea SUA „a decis, după câte se pare, să urmeze aceeaşi tendinţă, cu consecințe previzibile”.

Îngrijorătoare este în special ideea de a amplasa nu doar senzori, ci și arme pe orbită, a mai spus Ministerul de Externe. MDR „deschide practic calea pentru dislocarea în spatiu de elemente care au capacitatea de atac”.

Punerea în aplicare a acestor idei va duce „în mod inevitabil la o cursă a înarmărilor în spațiu, ceea ce va avea cele mai grave consecințe pentru securitatea și stabilitatea internațională”, a adăugat Ministerul de Externe, cerând Washingtonului să îşi „vină în fire” și să renunţe la încercarea de a relansa programul „Războiul stelelor” propus sub administrația Reagan în anii 1980.

Acest lucru nu va îmbunătăți securitatea nici a SUA, nici a aliaților și partenerilor lor, ci va avea un efect total opus, şi anume, „o lovitură puternică la adresa stabilității internaționale, care deja slăbeşte din cauza acțiunilor iresponsabile ale Washingtonului”. „Evident, nimeni nu are de câştigat în acest scenariu.”

La summitul de la Helsinki din iulie anul trecut, Rusia a propus o reluare a dezbaterilor dintre Rusia şi SUA cu privire la toate aspectele legate de controlul armamentului și securitatea internațională, a mai arătat ministerul de Externe, menționând că Washingtonul nu a răspuns încă invitaţiei. Ministerul solicită SUA să manifeste voința politică de a colabora cu Rusia în probleme strategice „înainte de a fi prea târziu”.

Tematic

Oamenii de știință suspectează Pentagonul de dezvoltarea armelor biologice
Putin, despre controlul global al armelor: Statele Unite fac o politică distructivă
Tagurile:
spatiul cosmic, arme, avertizare, SUA, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei