16:57 23 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.38
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, participă la manifestațiile dedicate celei de-a 75 aniversări a eliberării Leningradului din blocada nazistă.

Președintele rus Vladimir Putin a depus flori la Memorialul Blocadei din Petersburg

© Sputnik / Григорий Сысоев
Rusia
Sa primesc un link scurt
14510

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a depus flori la Memorialul Blocadei care se află în cimitirul Piskarevskoe din Sankt Petersburg.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Vladimir Putin a depus flori la Memorialul celor care au decedat în timpul blocadei Leningradului. Evenimentul a avut loc astăzi, în cimitirul Piskarevsk din Sankt Petersburg, anunță RIA Novosti.

În drumul pe care l-a parcurs de la Focul Veșnic la monumentul "Mama-Patrie", președintele rus s-a opărit ca să depună flori la mormântul comun, unde a fost înhumat și fratele său Victor, mort în timpul blocadei.

La monumentul "Mama-Patrie", președintele a ținut un minut de reculegere.

Duminică, la cimitirul Piskarevsk din Sankt Petersburg s-au adunat sute de oameni ca să cinstească memoria celor morți în timpul blocadei Leningradului. După ce au depus flori, participanții la manifestație i-au mulțumit președintelui pentru că a  venit să marcheze împreună cu ei 75 de ani de la eliberarea orașului și scoaterea din blocadă trupelor naziste. Unii i-au strâns mâna președintelui.

La cimitirul Piskarevsk din Sankt Petersburg au fost înhumate victimele blocadei și sondații Armatei Roșii care au căzut pe Frontul Leningrad.

© Sputnik / Aleksey Danichev
Militari, purtând drapele Fronturilor care au participat la apărarea Leningradului, la parada organizată la aniversarea a 75-a a eliberării Leningradului din blocadă.

Blocada Leningradului a început în data de 8 septembrie 1941 șa a dura 900 de zile. Singura cale de comunicare – “Drumul vieții” – prin care orașul era alimentat cu provizii era pe gheața lacului Ladoga. Orașul a fost scos din blocadă pe 18 ianuarie 1943.

În această perioadă au murit, potrivit unor estimări, 400 de mii de oameni, iar potrivit altora chiar 1,5 milioane. La procesul de la Nuernberg, a fost dată cifra de 632 de mii de  oameni. Doar 3 la sută dintre ei au murit în urma bombardamentelor, ceilalți – de foame.

© Sputnik / Григорий Сысоев
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, participă la manifestațiile dedicate celei de-a 75 aniversări a eliberării Leningradului din blocada nazistă.

Președintele Federației Ruse a povestit în mai multe rânduri cum tatăl său a luptat și a fost grav rănit pe palma de pământ de pe malul stâng al râului Neva (rușii îi spun  "Невский пятачок"), care a constituit un important cap de pod pentru ruperea blocadei Leningradului. Vladimir Sidorovici Putin a luptat în cadrul regimentului 330 de infanterie. Anume acolo, în data de 17 noiembrie 1941, el a fost grav rănit, timp de câteva luni a fost internat în spital, dar nu s-a mai putut întoarce pe front. În Leningradul aflat în blocadă, el a reușit în ultimul moment să-și salveze soția pe care sanitarii care scoteau cadavrele din casă au crezut-o moartă.

© Sputnik / Aleksey Danichev
Militar în tancul T-34-85, la parada dedicată celei de-a 75 aniversăre a eliberării Leningradului din blocada nazistă, desfășurată în Sankt Petersburg.

Anume pe acel cap de pod s-au dat cele mai sângeroase lupte de pe Frontul Leningrad. Potrivit unor informații, aici au murit 10 oameni pe metru pătrat. În fiecare zi, apărătorii Leningradului respingeau câte 12-16 atacuri ale inamicului, iar timp de 24 de ore asupra lor erau aruncate până la 50 de mii de bombe și obuze. Pentru mulți soldați și ofițeri, cele 600 de metri de pământ de pe ambele maluri și apa râului Neva dintre ele au devenit locul mormântului lor comun. Până astăzi, cercetașii găsesc acolo, la fundul râului Neva rămășițele pământești ale soldaților morți, fragmente de tancuri și avioane.  

Tagurile:
Sankt Petersburg, memorial, depus, Florii, Leningrad, blocada, Vladimir Putin, presedintele rus


Știrile Zilei