14:57 04 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Rusia
Sa primesc un link scurt
238 0 0

SUA vor să transforme Arctica într-un nou teatru de război, afirmă reprezentatul Rusiei la Consiliul Arctic.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Noua direcție a SUA în Arctica este îndreptată spre transformarea regiunii într-un teatru de război, a declarat agenției RIA Novosti, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic, Nikolai Korciunov.

“Intențiile și planurile indicate demonstrează, din păcate, o schimbare a abordărilor SUA față de această regiuni, în care, se pare, a devenit dominantă direcția de transformare a regiunii într-un teatru de război, de escaladare a tensiunilor”, a spus acesta.

“Nu este întâmplător faptul că se pune accent pe metode militare, pe sporirea cheltuielilor militare în domeniul Arctic, pe tentativele de a submina încrederea și atmosfera cooperării multilaterale arctice”, a adăugat Korciunov.

În acest fel, diplomatul a comentat declarațiile recente ale înalților oficiali americani.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul este îngrijorat  de “pretențiile rusești asupra rutelor din apele internaționale ale Mării Nordului”, inclusiv de planurile anunțate recent despre unirea acestora cu partea maritimă a proiectului chinez “Drumul Mătăsii”.

De asemenea, acesta a declarat că cerințele Moscovei asupra regulilor circulației vaselor altor state prin Marea Nordică sunt „ilegale”, calificându-le drept „o dovadă a comportamentului agresiv al Rusiei în Arctica”.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Виталий Белоусов

La rândul lui, consilierul pentru securitatea națională a președintelui SUA, John Bolton, a declarat miercuri că SUA în curând vor avea o prezență permanentă în Arctica, odată cu punerea în funcție noi spărgătoare de gheață.

Potrivit lui, paza de coastă americană va face primul pas spre restabilirea întâietății americane în Arctica, fapt care a fost ignorat o perioadă lungă.

Paza de coastă a SUA, potrivit lui, va ajuta Washingtonul să contracareze influența crescând a Rusiei în Arctica și se va opune “pretențiilor ilegale” ale Chinei la statutul de putere arctică.

Tematic

Federația Rusă: Statele Unite ale Americii tratează Europa drept un câmp de luptă
Federația Rusă: Moscova a comentat scandalul din Austria în jurul lui Strache
Tagurile:
razboi, teatru, Transformare, Antarctica, SUA, Rusia


Știrile Zilei