22:55 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Rusia
Sa primesc un link scurt
27610

Duma de Stat a Rusiei a negat că ar fi expediat guvernului rus o scrisoare prin care ar fi solicitat să refuze Moldovei acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Deputații Dumei de Stat din Rusia nu au trimis nici o scrisoare Guvernului Federației Ruse cu recomandarea de a refuza acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro Republicii Moldova. Acest lucru a fost declarat pentru Sputnik de către reprezentanții Comitetul pentru afaceri CSI, integrare Eurasiatică și Relațiile cu Compatrioții al Dumei de Stat.

”Nu, nu a existat o astfel de scrisoare”, a declarat Viktor Vodolatski, prim-vicepreședinte al Comitetului.

Mai devreme, pe canalele de Telegram Moldovenești, au apărut informații conform cărora deputații ruși inițiază anularea propunerii de împrumut din cauza că Moldova s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva persoanelor și organizațiilor din Federația Rusă. Surse moldovenești susțin că parlamentarii ruși ar fi trimis o scrisoare Guvernului rus cu recomandarea de a refuza acordarea împrumutului.

Ivan Skorikov, asistent al prim-vicepreședintelui Comitetul pentru afaceri CSI, integrare Eurasiatică și Relațiile cu Compatrioții al Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, a negat de asemenea existența unei astfel de scrisori.

”Nu a existat nicio scrisoare oficială de la Duma de Stat către Guvern privind nerecomandarea acestui împrumut. Este probabil o încercare din partea Moldovei de a arunca o piatră în grădina noastră”, a spus Skorikov.

Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale a declarat pentru Sputnik că „în Cancelarie nu a fost înregistrată o asemenea scrisoare”.

Moscova urma să acorde un împrumut Chișinăului în valoare de 200 de milioane de euro care urma a fi întors timp de 10 ani, cu 2% pe an. Autoritățile țării intenționau să direcționeze aceste fonduri, în special, pentru repararea drumurilor, dar o parte din bani urma să ajungă și în sistemul social și medical din Moldova.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională a țării a admis sesizarea opoziției de a declara acordul cu Rusia drept neconstituțional și, astfel, a blocat acordarea împrumutului.

Viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a menționat că Moscova a dorit sincer să ajute Moldova, care întâmpină dificultăți economice, dar „există politicieni din această țară care, probabil, fără a solicita din afară, își pun propriile ambiții politice deasupra nevoilor reale ale cetățenilor moldoveni”. Președintele Republicii, Igor Dodon, a declarat că negocierile cu Moscova vor fi reluate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Șeful statului spune ce se va întâmpla cu acordul privind creditul rusesc
Tagurile:
Moldova, credit, Rusia


Știrile Zilei