19:03 27 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.51
  • USD17.23
  • RUB0.23
  • RON4.21
  • UAH0.61
Rusia
Sa primesc un link scurt
69 0 0

Pentru ca vaccinul să poată ajunge la angajații ONU, e nevoie de parcurgerea mai multor etape, cum ar fi precalificarea la OMS și cele de ordin tehnic, a declarat reprezentantul Rusiei la ONU.

BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik. Administrarea vaccinului angajaților Organizației Națiunilor Unite va fi posibilă doar după parcurgerea tuturor etapelor necesare, inclusiv după precalificarea de OMS și rezolvarea unor probleme de ordin tehnic, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, într-un interviu oferit agenției RIA Novosti.

Testarea vaccinului rusesc Sputnik V
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

În septembrie, într-un discurs la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus oferirea gratuită angajaților organizației a vaccinului rusesc împotriva COVID-19. Potrivit lui, Moscova a primit o astfel de solicitare din partea colaboratorilor organizației, față de care nu va rămâne indiferentă.

Pentru ca vaccinul să ajungă la ONU și pentru a fi organizată vaccinarea angajaților organizației, e nevoie de mai multe etape. “Nu e o chestiune de dorință și oportunități”, a subliniat diplomatul rus.

“Nici în Rusia vaccinul nu este utilizat în masă. Din câte înțeleg, se așteaptă încheierea testărilor clinice. Apoi, vor fi determinate grupurile profesionale, care au nevoie, mai întâi de toate, de vaccin – medicii, pedagogii și după aceasta va începe vaccinarea voluntară. În cazul dat tot e voluntară. Doar nu vom alerga după cineva cu seringa”, a declarat Nebenzea.

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19
© Sputnik / пресс-служба Минздрава РФ

Reprezentantul Rusiei a ținut să sublinieze existența mai multor probleme de procedură, medicale, logistice, politice. Politice pentru că, în cazul în care se va ajunge la o înțelegere cu ONU, vaccinul va ajunge pe teritoriul statului unde se află sediul ONU. ONU are un statut extrateritorial. “Însă e un subiect de care nici nu ne-am apropiat, pentru că ne află într-o primă etapă”, a mai adăugat diplomatul.

Potrivit lui, pentru vaccinarea angajaților ONU, spre exemplu, a angajaților secretariatului, preparatul urmează să fie supus așa-numitei precalificări a OMS.

Rusia se află la o astfel de etapă, iar “mingea se află pe terenul Rusiei. Adică, Moscova se ocupă cu Geneva, cu OMS și de o astfel de precalificare. Apoi, când acest lucru se va întâmpla, va apărea problema livrărilor, păstrării vaccinului propriu-zis”.

„Am venit cu această propunere. Noi, evident, am devansat alte state chiar și la nivelul implementării vaccinului. Suntem primii. Însă suntem la o etapă de încheiere a înțelegerilor cu alte state în privința livrărilor, producției, achizițiilor”, spune Nebenzea.

“Nu e vorba de o ciocolată sau produs alimentar, e o marfă deosebită, o categorie specială, care are nevoie de un studiu aprofundat. Iată de ce nu pot spune când se va întâmpla acest lucru – în noiembrie, decembrie sau în anul trecut. E dificil. Lucrăm în această direcție”, a conchis diplomatul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Vaccinul rus „Sputnik V” va fi testat în India
Tagurile:
ONU, rusesc, vaccin

Știrile Zilei