06:53 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Rusia
Sa primesc un link scurt
175 0 0

Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București ne duc într-o călătorie culinară pe meleagurile Rusiei, prezentându-ne felurile de mâncare ce se gătesc acum sau care se puneau pe masa de Anul Nou în vremuri mai îndepărtate.

BUCUREȘTI, 29 dec – Sputnik. Anul Nou este un moment sărbătorit cu mare fast pretutindeni în lume. Cum este, însă, acesta sărbătorit în Rusia? Iată o întrebare la care reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București au dat un răspuns într-o manieră interesantă și atrăgătoare.

Mai exact, aceștia ne duc, prin intermediul cuvintelor și al imaginilor, într-o călătorie pe meleagurile Rusiei, de unde vom afla ce cuprinde masa festivă de Anul Nou.

Aflăm, așadar, că stră-stră-străbunicile din Rusia adorau terciul de făină numit kulaga. Acest fel de mâncare era preparat din făină de secară, malț și fructe de padure.

Aluatul Kaluga era de asemenea popular. Pentru acest fel de mâncare asemănător gemului, se amestecau două pahare de pesmet de secară măcinată, 1 pahar de sirop de zahăr, condimente - scorțișoară, cuișoare, cardamom.

În epoca lui Iaroslav cel Înțelept și a lui Vladimir Monomah, sterletul umplut cu ciuperci în stil regal era un fel de mâncare preferat. După opărire, se scoteau toate măruntaiele din pește și se ungea carcasa cu lămâie și piper, unse cu piure de fructe de pădure, precizează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București .

Pe vremea lui Petru I, care de fapt a decis să sărbătorească Anul Nou în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie, Revelionul era numit ”generos”.

În această zi, era pregătită nu doar ”marea masă” pentru nobilime, ci și masa bogată cu mâncăruri pentru oamenii de rând.

La arcurile de triumf special construite erau expuse mâncăruri, cuve de vin și bere.

Principalul fel de mâncare al mesei de Anul Nou din palatul imperial erau porcii umpluți cu terci de hrișcă și gâștele coapte cu varză sau mere.

În perioada sovietică, masa de Anul Nou nu era rafinată, dar era considerată bogată. Cartofii fierți combinați cu hering presărat cu inele de ceapă a devenit un fel de mâncare tradițional festiv. În anii 1950, jeleul, heringul sub straturi de legume și șprotele baltice au apărut pe mese. A început cel de-al doilea val de popularitate al salatei Olivier - cu parizer în loc de carne de crab și măcrișe de alun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Rusia, Anul Nou, masă

Știrile Zilei