20:37 26 Februarie 2021
În direct
  • EUR21.34
  • USD17.45
  • RUB0.24
  • RON4.38
  • UAH0.63
Rusia
Sa primesc un link scurt
12432

Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a comentat declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova cu privire la participarea online a ambasadorului Rusiei la un eveniment organizat la Tiraspol.

CHIȘINĂU, 18 februarie - Sputnik. Moscova se așteaptă ca partenerii moldoveni să se abțină de la politizarea activităților ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Asta este declarația reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, făcută joi, într-un briefing.

În data de 15 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și-a exprimat nemulțumirea față de participarea ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețsov, la o ședință a Colegiului al Ministerului de Externe transnistrean, care a avut loc în regim de videoconferință.

"În urmă cu câteva zile, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a reacționat echivoc la prezența ambasadorului țării noastre la unul dintre evenimentele transnistrene. Acesta a avut loc pe 10 februarie, în regim online. MAIE, în comentariul său, a făcut apel la diplomații acreditați în țară să se abțină de la participarea la evenimentele organizate de structurile de la Tiraspol", a reamintit Zaharova.

Potrivit ei, această reacție provoacă nedumerire.

„Chișinăul știe foarte bine că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garant și mediator în reglementarea transnistreană și pledează pentru dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul și principiile stabilite în tratatul bilateralul de prietenie și cooperare din 2001", a subliniat reprezentantul departamentului de politică externă al Federației Ruse.

Acțiunile ambasadorului rus în Moldova, a remarcat Zaharova, corespund pe deplin acestor principii.

„Chișinăul ar trebui să conștientizeze că, fără menținerea contactelor cu părțile aflate în conflict, este, pur și simplu, imposibil să îndeplinești funcții de mediere în soluționarea transnistreană. În plus, responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă, în cadrul practicii diplomatice, lucru care a și fost făcut, și menținerea contactelor cu diaspora propriei sale țări situate acolo", a declarat reprezentantul Ministerului de Externe rus.

Potrivit acesteia, o astfel de muncă, inclusiv vizite în regiunile Federației Ruse, este efectuată de Ambasada Moldovei la Moscova.

"Și acest lucru nu provoacă reacții din partea rusă. Cu atât mai mult, când este vorba de videoconferință. Contăm pe faptul că partenerii noștri moldoveni să se abțină de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău în acest mod", a conchis Zaharova.

Participanții la negocieri în formatul internațional „5+2” sunt Chișinău și Tiraspol ca părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Federația Rusă, Ambasada, zaharova

Știrile Zilei