21:42 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Rusia
Sa primesc un link scurt
292 0 0

Secretarul de presă al președintelui Federației ruse, Dmitrii Peskov, a acordat un amplu interviu publicației "Argumentî i Faktî", în care, printre altele, a povestit despre relațiile Rusiei cu unele state post-sovietice.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Cu toate că actualul președintele al Republicii Moldova nu este un susținător deschis al dezvoltării relațiilor bilaterale cu Federația Rusă, "totuși au loc aceste contacte". Despre aceasta a vorbit secretarul de presă al Federației ruse, Dmitrii Peskov, în cadrul unui interviu acordat publicației "Argumentî i Faktî".

"De sigur, noul președinte al Moldovei este, într-o mai mică, adepta ideii dezvoltării relațiilor moldo-ruse, dar oricum au loc aceste contacte", a declarat el.

Potrivit lui, președintele Republicii Moldova, Miai Sandu, nu renunță la dialogul cu Rusia.

"Noi avem relații foarte strânse cu Moldova. Adepții relațiilor bune cu Federația Rusă dețin majoritatea în Parlament (din Chișinău- n.n.). Și chiar dacă președintele Maia Sandu declară o orientare (a politicii externe - n.n.) multevectorială, cu accentul pe integrarea europeană, chiar ea nu renunță la dialogul cu Rusia",  a menționat secretarul de presă al președintelui rus.

În discuția cu corespondentul publicație, Peskov s-a referit și la subiectul înțelegerilor de la Minsk, menționând că situația este departe de a fi una pozitivă.

"Cu "Formatul Normand" lucrurile stau prost. Putem constata că, în mandatul lui Zelenski, nu s-a reușit să se avanseze cu nici o iotă în realizarea atât a complexului de măsuri convenite la Minsk, cât și a înțelegerilor ulterioare, care au fost luate la Paris", a declarat Peskov.

Peskov a menționat că Rusia menține relații de prietenie cu multe state post-sovietice.

Acesta este spațiul fostei Uniuni Sovietice, cu excepția Georgiei, Ucrainei și Țărilor Baltice. Noi avem relații minunate cu statele CSI, adâncim integrarea cu statele UEEA (Uniunea Economică Eurasiatică -n.n.), a spus el.

În ceea ce ține de relațiile bilaterale cu statele CSI, secretarul de presă al președintelui rus a menționat că "un proces integraționist important în arealul post-sovietic - uniunea statală Rusia și Belarus".

"Rusia nu s-a implicat și, despre asta Putin a vorbit în mai multe rânduri, nu are planuri să se implice în afacerile interne belaruse. Pentru noi este important ca în Belarus să domine în mod absolut părtașii ideii uniunii statale și ai ideii apropierii multifactoriale cu Rusia", a menționat Peskov.  

Potrivit lui, nu este vorba de unirea celor două state, dar „cea mai profundă integrare posibilă” răspunde intereselor comune al rușilor și locuitorilor Belarusei.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
reuniune, integrare, Belarus, Rusia

Știrile Zilei