11:28 27 Aprilie 2018
Chişinău+ 14°C
În direct
alegeri, выборы

Promo-LEX atenționează asupra încălcărilor din campania electorală

© Sputnik /
Societate
Sa primesc un link scurt
3001

Observatorii asociaţiei menșionează că 22 de concurenți electorali au utilizat resursele administrative, iar alţi nouă au oferit cadouri electorale pentru a se promova.

 

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik Moldova. Asociaţia Promo-LEX a prezentat joi, 21 mai, cel de-al doilea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 iunie 2015. Majoritatea încălcărilor incluse în raport vizează finanţarea partidelor politice. Experţii Promo-LEX au constatat că doar cinci concurenţi electorali din nouă, care au depus rapoarte la CEC, au indicat venituri şi cheltuieli. Totodată, doar patru cetăţeni au contribuit financiar cu 950 de mii de lei în fondurile de campanie ale partidelor.

„Rămân neclare sursele de finanţare indicate drept „cotizaţii de membru”. Alte finanţări în sumă de aproape 3,5 milioane de lei au fost declarate ca donaţii ale persoanelor juridice. Majoritatea cheltuielilor raportate de către concurenţii electorali au fost pentru publicitate – 83,1%. Niciun concurent electoral în această perioadă n-a reflectat cheltuieli reale privind chiria şi serviciile de întreţinere a sediilor permanente, retribuirea muncii, recompense”, susţine Cornelia Călin, analistul financiar al Misiunii de Observare Promo-LEX.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfăşurată de către Asociaţia Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice.

 

Tematic

Alegeri 2015: vor fi tipărite în jur de 10 milioane de buletine de vot
Iurie Ciocan: în lege trebuie să fie stipulate criterii clare de numire a datei alegerilor locale
OSCE va trimite 12 observatori la alegerile locale din Moldova
Tagurile:
venituri, raport, alegeri, Promo_LEX, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei