11:24 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
poliţie, grupare, criminal, полиция групировка

Cât costă "munca forţată" a poliţiştilor

© Photo: Inspectoratul General al Poliției
Societate
Sa primesc un link scurt
32610

Orele muncite suplimentar de poliţişti au costat în acest an bugetul ţării cu zece milioane de lei. Suma acoperă doar parţial munca suplimentară prestată de angajaţii organelor de poliţie.

CHIŞINĂU, 7 dec – Sputnik. Autorităţile au alocat în acest an 10 milioane de lei pentru a achita orele suplimentare de muncă prestate de poliţişti. Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” menţionează că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova această „muncă forţată” a fost plătită.

Mihail Laşcu, preşedintele Federaţiei, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că până acum poliţiştii munceau zeci de ore suplimentar, fără a primi vreo remunerare.

„Orele în plus muncite de poliţişti s-au compensat prin zile libere doar parţial. Conform datelor noastre, săptămânal, orele de muncă oficiale erau depăşite cu zeci de ore muncite suplimentar. Conducătorii organelor de poliţie motivau că nu au resurse pentru a achita aceste ore suplimentare. Recent, prin efortul depus inclusiv de Ministerul Afacerilor Interne, au fost alocate primele 10 milioane de lei în istoria Republicii Moldova, pentru a acoperi orele muncite suplimentar de poliţişti. Desigur, această sumă acoperă doar parţial orele de muncă lucrate, dar astăzi putem spune că munca forţată în organele de poliţie a luat sfârşit”, a comunicat preşedintele „SINDLEX”, Mihail Laşcu.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei, este necesar ca şi în anul 2016 MAI să beneficieze de surse financiare pentru achitarea tuturor orelor suplimentare muncite de poliţişti.

„Am constat că situaţia este îngrijorătoare, deoarece în poliţie vin tineri cu entuziasm, vor să servească Patriei, dar pleacă peste 2-3, maximum 5 ani, deoarece nu rezistă cu un astfel de salariu. Am făcut o adresare către premierul interimar pentru ca anul viitor în bugetul de stat să fie prevăzută o majorare cu 30% a salariilor poliţiştilor”, a subliniat Mihail Laşcu.

Federaţia „SINDLEX” insistă şi pe adoptarea unui proiect de lege care să prevadă asigurarea tuturor necesităţilor medicale ale colaboratorilor poliţiei, dar şi foi de tratament sanatorial pentru aceştia.

Tematic

Poliţia în alertă de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Trei poliţişti au fost reţinuţi cu mită de peste 30 de mii de dolari
Tagurile:
Cheltuieli suplimentare, Milioane de lei, Ore de muncă suplimentare, Poliţişti, Poliţia, Buget


Știrile Zilei