16:42 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Pădure

Moldsilva își restituie terenurile forestiere, luând în calcul privatizarea lor

© Sputnik / Алексей Даничев
Societate
Sa primesc un link scurt
73 0 0

Noul Cod pe care îl elaborează departamentul conturează o nouă concepție de gestionare a fondului forestier din Moldova. "Moldsilva" admite că după adoptarea acestuia, în Moldova ar putea apărea păduri private.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. În acest an, 10 gospodării silvice din Moldova vor fi lichidate, acestea fiind comasate cu întreprinderi mai mari, a declarat pentru jurnaliști directorul agenției "Moldsilva" Ion Ceban.

Potrivit funcționarului, reorganizarea este determinată de faptul că aceste structuri nu sunt capabile să activeze în mod autonom.

După cum subliniază "Moldsilva", peste un timp urmează să fie lichidate și comasate într-o singură întreprindere absolut toate gospodăriile silvice din Moldova. În urma acestei reforme, 30% dintre pădurari vor rămâne fără lucru.

În acest context s-a mai menţionat că o parte dintre lucrătorii din domeniul silvic (476 de persoane) au fost amendați recent pentru defrişări ilegale depistate în urma unor controalelor inopinate.

Potrivit datelor "Moldsilva", în întreaga țara au fost descoperiți 16 mii de metri cubi de material lemnos nedeclarat, cel mai mult — în raionul Edineț.

După cum a menţionat Ceban, pagubele în urma acestor acțiuni puteau constitui 10 milioane de lei. Dar în prezent materialul lemnos a fost luat deja în evidență, paguba fiind minimizată.

Șeful instituţiei a mai adăugat că, după controalele efectuate, întreprinderea care îi este subordonată a interzis defrişările extinse, lucrând în paralel la extinderea fondului forestier. "Moldsilva" subliniază că este nevoie de o echilibrare suprafețelor de păduri în diversele regiuni ale Moldovei. În prezent, în unele raioane ele constituie 10% din teritoriu, iar în altele, ca de exemplu în Drochia — doar 4%.

Concepția ulterioară de gestionare a fondului forestier al Moldovei va fi cuprinsă în noul Cod care este elaborat actualmente de "Moldsilva". Șeful departamentului nu exclude că după adoptarea lui, în Moldova ar putea apărea păduri private.

"Tebuie să avem în vedere că există cetățeni care doresc să plătească pentru păduri și atunci la noi ar putea apărea,  de exemplu, terenuri silvice private", a declarat șeful "Moldsilva".

Totodată, Ceban a precizat că agenția intenționează să desfacă contractele existente de arendă a terenurilor forestiere. Astfel, în acest an, statului i-au fost restituite mai mult de cinci mii de hectare de pădure.

Tematic

Cât şi cui trebuie să plăteşti ca să te faci pădurar
Copacii din sânul pădurilor sunt înlocuiți cu vile de lux
Tagurile:
Ion Ceban, terenuri silvice, întoarcere, Moldsilva, privatizare
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei