17:56 21 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.29
  • USD17.44
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Bloc de locuit

Peste trei luni, chișinăuienii ar putea să rămână fără apartamente

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
41011

Potrivit legii care va intra în vigoare în Moldova la sfârșitul lui noiembrie, toți cei care nu vor reuși să-și privatizeze apartamentele până la acea dată vor trebui să achite arenda pentru imobil. Iar apartamentele vor trece definitiv în proprietatea statului.

CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. Legea cu privire la locuințe, care anul trecut a făcut pur și simplu "să explodeze" societatea din Moldova, va intra în vigoare la sfârșitul lui noiembrie. Încă acum un an, această lege le-a dat de gândit multor locuitori ai țării, deoarece ea presupune că toți cetățenii care nu-și vor privatiza locuințele vor fi obligați să achite arenda pentru ele. Iar imobilele, potrivit noii legi, vor trece în gestiunea administrației publice locale.

Privatizarea apartamentelor îi poate costa scump pe locatari, însă după cum recunosc agenții imobiliari, cetățenii pot pierde tot ce le-a mai rămas — acoperișul de deasupra capului.

Între timp, privatizarea are și multe aspecte pozitive. Locuitorii devin proprietari ai apartamentelor și pot decide singuri ce să facă cu ele. Este vorba de vânzare, cumpărare, donare etc.

Dar cel mai mare avantaj este că cetățenii Moldovei nu vor fi nevoiți în noiembrie să încheie contracte cu administrația municipală și că nu vor plăti pentru arendă.

Expertul imobiliar Petru Oleinic a amintit că cea mai mare parte a spaţiului locativ din Moldova este demult privatizat, nu și-au găsit rezolvarea doar cazurile "complicate". Este vorba de acele apartamente în care sunt mulți locatari, dar nu sunt suficienți participanți la privatizarea fără bani sau acolo unde trebuie să se plătească pentru spațiul suplimentar privatizat.

Tematic

În RM, proprietarii de apartamente din blocurile locative vor putea fi amendați
Vor plăti sau nu locuitorii din sate impozitul suplimentar pentru locuinţe
Tagurile:
proprietate, locuințe, noiembrie, stat, privatizare


Știrile Zilei