05:23 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
Craniu metalic cu o ţigară ţinută cu dinţii

Crezi că fumatul te face mai fericit? Descoperirea uluitoare a savanţilor

© Photo : Pixabay
Societate
Sa primesc un link scurt
19610

Revista Frontiers in Psychiatry a dezvăluit că eliberarea de dopamină în urma fumatului unei ţigări, deci senzaţia de fericire şi relaxare pe care o simte fumătorul, se realizează numai în funcţie de fumător. Iată cum.

CHIŞINĂU, 17 sept — Sputnik. Cercetarea s-a realizat pe un eşantion de 24 de fumători cronici, iar specialiştii le-au urmărit atent activitatea cerebrală cu ajutorul unui RMN în timp ce aceştia fumau, scrie Popular.

Fiecare fumător a fumat 4 ţigări, dintre care doar 2 era reale. O dată li s-a spus că ţigara conţine nicotină, iar o dată că nu. Interesant este că numai atunci când subiecţilor li s-a spus de existenţa nicotinei, aceasta a început să-şi exercite puterea asupra creierului.

Scanările obţinute de specialişti au arătat o activitate crescută în zona din creier care controlează dorinţa pentru substanţele care provoacă dependenţă, indicând că fumătorii îşi satisfăceau dependenţa doar când ştiau de nicotină.

Ţigările false nu au avut adeloc acest efect asupra creierului, indiferent de ce li se spunea subiecţilor.

Fumătorii se simt fericiţi (datorită dopaminei) atunci când simt nicotina în organism pentru că au în mână ţigara la care râvneau. Nicotina provoacă dependenţă pentru că fumătorii râvnesc la acea senzaţie de plăcere/ relaxare atât fizic, cât şi psihologic.

Dar studiul arată că dacă nu crezi că obţii nicotină când fumezi, starea de fericire nu apare. Cu alte cuvinte, fumatul provoacă fericire numai dacă fumătorii cred în ea.

Tematic

Unde este interzis fumatul în Moldova
Legea antitutun interzice fumatul în propria maşină: vezi în ce condiţii
Tagurile:
Fericire, Savanţi, descoperire, Fumat
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei