06:13 23 Ianuarie 2018
Chişinău-6°C
În direct
Încălzire

Mai multe blocuri din Chișinău rămân deocamdată fără căldură

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
83 0 0

În acest an, sezonul de încălzire a început oficial la 12 octombrie, însă în multe dintre casele chișinăuienilor caloriferele mai rămân reci. Până în prezent, doar o treime dintre blocurile locative din Chișinău au fost conectate la căldură. Mai rămân deocamdată fără căldură o parte din spitale, grădinițe și policlinici.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Ploile care au turnat pe parcursul ultimelor zile par să se fi încheiat. Meteorologii prognozează un început de săptămână cu cer senin, fără precipitații. Ce-i drept nu va mai urma o încălzire bruscă a vremii (luni și marți vor fi +8 +9 grade C), iar noaptea se aşteaptă înghețuri.

Totodată, în capitală doar o treime din clădiri au fost conectate la căldură.

Din cele aproximativ 2700 de blocuri de locuit, la moment sunt încălzite doar 900. Cât privește obiectele de importanţă socială, către începutul acestei săptămâni erau încălzite aproximativ o sută de școli și grădinițe din cele 275. Caloriferele erau calde doar în jumătate dintre spitalele și policlinicile din municipiu.

Anterior, Primăria Chișinău a comunicat că sezonul de încălzire în capitală începe de la 12 octombrie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu.

Potrivit dispoziției, la încălzire vor fi conectate în primul rând instituțiile de învățământ și spitalele din capitală. Cât privește blocurile de locuit, administratorii fondului locativ trebuie să prezinte furnizorului toate documentele care ar demonstra că clădirile sunt pregătite pentru a fi conectate la căldură.

Anterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobata noile tarife la energie termică, care au fost majorate cu 81,22 lei (8,2%) până la 1068,22 pentru o gigacalorie. Astfel, organul de control a satisfăcut parțial demersul companiei SA "Termoelectrica", care a cerut majorarea tarifelor pentru încălzire cu 27,4% până la 1257, 38 lei pentru o gigacalorie.

"Termoelectrica" și-a explicat demersul său prin majorarea substanţială a cheltuielilor pentru producerea și livrarea energiei termice, din octombrie 2011, atunci când tariful a fost ajustat ultima dată. Noile tarife au intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Tematic

Ce trebuie să faci ca să plătești de trei ori mai puțin pentru căldură
De marți am putea să plătim mai mult pentru energia electrică și cea termică
Tagurile:
blocuri, Sezon, încălzire, majorarea tarifelor, Termoelectrica, CHIȘINĂU
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei