09:11 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
20941

Consiliul Europei a adoptat o decizie prin care îndeamnă să fie respectate drepturile familiilor de a-şi educa copiii potrivit convingerilor lor, afirmându-şi dreptul la libertatea de gândire, conștiință şi de religie.

CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik. Comisia pentru Egalitate şi Nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, întrunită la Paris, a aprobat la 6 decembrie o decizie prin care îndeamnă toate statele membre ale CE să apere drepturile familiilor de a-şi educa copii potrivit convingerilor lor, afirmându-şi dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi de religie.

Solicitat de Sputnik, Valeriu Ghilețchi a declarat că bătălia pentru această decizie a durat mai bine de doi ani.

„Cazul familiei Bodnariu a demonstrat că avem nevoie de asemenea prevederi, care ar proteja familiile noastre, asigurându-le dreptul să-și educe copiii conform învățăturilor Sfintei Scripturi. A fost o bătălie foarte dură, care a durat mai bine de doi ani. Cred că a meritat tot efortul”, a declarat deputatul Valeriu Ghileţchi.

Potrivit documentului, statele membre vor trebui să respecte angajamentul privind protecția drepturilor fundamentale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu referire la dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie prevăzut în Articolul 9, și dreptul părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase și filozofice.

Totuși, textul documentului ar putea genera situații de conflict. În final, în text se solicită abrogarea oricărei legi sau acte normative care stabilesc o distincție între minoritățile religioase și cultele majoritare, dar și introducerea unor opțiuni ce pot fi puse ușor în aplicare în vederea scutirii copiilor de la programele de stat obligatorii de educație religioasă care contravin convingerilor morale și religioase profunde ale acestora.

Decizia a fost votată cu 11 voturi — pentru, 2 — împotrivă şi 3 abţineri, iar recomandarea cu 11 — pro, 1 — împotrivă şi 4 abţineri.

Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare urmează să fie dezbătute în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în anul 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Suedia face diferență de gen pe criteriu religios
Clerul ortodox se mobilizează pentru susținerea predării religiei în şcoli
Tagurile:
religie, familie, drepturi, copii, Valeriu Ghileţchi, UE


Știrile Zilei