01:55 07 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
29610

Parlamentul a aprobat în lectură finală controversata lege care permite cuplurilor să beneficieze de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare medicală.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Cu votul a 87 de deputați, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare al legii privind sănătatea reproducerii, care permite cuplurilor să beneficieze de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare medicală. Potrivit noilor prevederi, cuplurile care nu au suficiente resurse financiare, vor putea beneficia de serviciile reproducerii umane asistate.

”Cuplurile în care ambii parteneri sunt asigurați și întrunesc condițiile medicale stabilite de Ministerul Sănătății vor beneficia de fertilizare in vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, în limitele mijloacelor financiare disponibile”, stipulează proiectul de Lege.

Anterior, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei a declarat că ”această inițiativă este una regretabilă, iar adoptarea unei astfel de legi poate avea un impact extrem de negativ asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane”.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt aproximativ 140 000 de cupluri (20%) care suferă de o formă sau altă de infertilitate, iar pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendință de reducere continuă a ratei fertilității totale a populației.

Potrivit notei informative semnate de ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, problema infertilității poate fi soluționată doar prin metoda reproducerii umane asistate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

PS Ioan Moșneguțu a comentat inițiativa Guvernului privind fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro - în baza poliței de asigurare medicală
Tagurile:
reproducere asistată, fertilizare, in vitro, Mitropolia Moldovei, demnitate, Ministerul Educaţiei, Ioan Moșneguțu, Ruxanda Glavan


Știrile Zilei