12:25 23 Februarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
Simbolul legii și dreptății

Cine va fi scutit în Moldova de plata cheltuielilor pentru chemarea în judecată

© fotolia
Societate
Sa primesc un link scurt
83 0 0

Sistemul nostru de judecată este „cel mai uman din lume”: au fost stabilite categoriile de persoane care vor fi scutite de achitarea taxei de stat pentru depunerea cererilor de chemare în judecată.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. În Republica Moldova este preconizată scutirea mai multor categorii de persoane de achitarea taxei de stat pentru depunerea cererilor de chemare în judecată. Modificările respective au fost aprobate deja de Guvern.

Astfel, vor fi scutite de plata taxei de stat victimele violenței în familie care se adresează în instanță pentru repararea prejudiciului material și moral. Totodată, nu vor achita plata pentru procesul de judecată persoanele care au avut de suferit în urma unor infracțiuni și care solicită repararea daunelor.

Proiectul de lege prevede, totodată, scutirea de la plata taxei de stat a agenților economici care solicită de la instanța de judecată declararea nulității actelor emise de organele administrației publice, de întreprinderile și organizațiile care prestează servicii de interes public. În prezent, această taxă constituie 200 de lei.

De asemenea, au fost operate modificări la calcularea taxei pentru examinarea litigiilor economice. Aceasta va constitui 3% din suma totală a acțiunii civile.

Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru adoptare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Știți ce șpagă iau judecătorii? Vă spune chiar un fost procuror general
Fost procuror general: judecătorii părăsesc subit sistemul pentru pensii mari
Tagurile:
chemare în judecată, cereri, taxe de stat, scutire, Guverul RM, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei