13:01 19 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.39
  • USD18.20
  • RUB0.28
  • RON4.32
  • UAH0.69
Vânt

Meteorologii avertizează asupra unui nou pericol

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Prognoza meteo: surprizele primăverii (40)
15111

Specialiștii nu recomandă plimbările prin preajma unor copaci înalți și nici utilizarea focului deschis în perioada de valabilitate a avertizării

CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, marți, „cod galben" de pericol meteo în legătură cu intensificarea vântului.

Aceeași avertizare a fost instituită și în a doua jumătate a zilei de ieri.

„Astăzi, în mijlocul zilei, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de 15 — 20 metri pe secundă", avertizează instituția printr-un comunicat.

În această perioadă sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii, se pot rupe crengi de copaci şi pot fi doborâți unii arbori uscați, este posibilă decopertarea parţială a unor construcții.

Havuz
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor, ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ, evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, evitarea folosirii focului deschis.

În aceste condiții climaterice, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) În acest context, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să nu aprindă vegetația uscată, întrucât în condiții de vânt focul se poate răspândi cu repeziciune pe spații extinse. Potrivit SPCSE, doar pe parcursul celor două zile de odihnă în țară au fost înregistrat 40 de astfel de incendii, care au mistuit 280 ha de teren cu vegetație.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Тема:
Prognoza meteo: surprizele primăverii (40)

Tematic

Alertă meteo: vânt puternic în toată țară, există riscul căderii copacilor
Prognoza meteorologilor: ne așteaptă o primăvară capricioasă
Tagurile:
pericol de incendii, vânt puternic, avertizare, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE), Serviciul Hidrometeorologic de Stat al RM


Știrile Zilei