09:26 02 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.25
  • USD17.18
  • RUB0.24
  • RON3.98
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
Cutremure tot mai frecvente în România, resimțite și în Republica Moldova (42)
35812

În cazul unui cutremur devastator autoritățile trebuie să fie pregătite să acționeze, iar urmările acestuia trebuie prevenite prin pregătiri și exerciții speciale

CHIȘINĂU, 29 mart- Sputnik. Autoritățile din Republica Moldova desfășoară un exercițiu menit să testeze capacitatea de comunicare a autorităților, posibilitatea de luare a deciziilor într-o situație excepțională de amploare, dar și capacitatea țării de a formula un mesaj de solicitarea a ajutorului în cazul în care resursele statului ar fi la limită.

Exercițiul se desfășoară conform unui scenariului potrivit căruia Republica Moldova este devastată în urma unui seism cu magnitudinea de 7,5, care ar fi făcut peste 2000 de victime, iar o parte din localități au rămas fără energie electrică și legătură telefonică.

Acțiunea este organizată de Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) al MAI în perioada 28 — 29 martie. Este vorba despre exercițiul de stat major «EU Moldex 2017», iar aplicații similare sunt efectuate în cadrul Programului de Prevenire și Reducere a Dezastrelor pentru Europa de Est (PPRD East 2) și au loc concomitent în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Georgia și Republica Moldova.

SPCSE informează, referindu-se la scenariul în baza căruia se desfășoară aplicațiile, că vor fi testate capacitățile de acțiune în cazul unui seism ce ar fi declanșat alunecările de teren, iar mai multe baraje a bazinelor acvatice au început să cedeze.

„Pentru ca într-o situație reală autoritățile să poată lua decizii corecte, Serviciul Situații Excepționale în comun cu experți în diverse domenii se convoacă pentru gestionarea crizelor în cadrul Centrului Operațional de Dirijare a Situațiilor Excepționale. Aici specialiștii reușesc să formuleze exact mesajele pentru solicitarea ajutorului, iar executivul primește informații veridice despre situația din teritoriu, pentru a putea lua decizii obiective și neîntârziate", se spune în comunicatul SPCSE.

Potrivit sursei, scopul aplicațiilor este de a perfecționa mecanismul de solicitare a asistenței în situații excepționale și a reacționa operativ la lichidarea consecințelor acestora.

Totodată, SPCSE anunță că antrenamentele de birou organizate în aceste zile constituie o primă etapă în desfășurarea unui exercițiu de amploare, care va avea loc în Republica Moldova în perioada 16 —17 septembrie 2017. La eveniment vor participa echipe de salvatori din șase țări europene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Тема:
Cutremure tot mai frecvente în România, resimțite și în Republica Moldova (42)

Tematic

Când se va produce un mare cutremur în România: ce spun specialiştii
Seismicitate intensă la hotar cu Moldova - al cincilea cutremur în 24 de ore
Tagurile:
Seisme, Cutremur, Autorități, acțiuni, Serviciul Protecție Civile și Situațiilor Excepționale


Știrile Zilei