15:04 19 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.83
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.64
Femei însărcinate, imagine de arhivă

E lege: Ce trebuie să știe mamele care nu sunt angajate în câmpul muncii

© Sputnik / Александр Кондратюк
Societate
Sa primesc un link scurt
246310

Deputații moldoveni s-au conformat deciziei Curții Constituționale și au votat în lectură finală amendamentele la legea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale

CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. Parlamentul a votat, joi, în două lecturi amendamentele la legea care prevede acordarea indemnizațiilor de maternitate pentru soția aflată la întreținerea soțului asigurat.

”Prin această normă va fi stabilit un raport de proporționalitate și echitate între toate categoriile beneficiare de indemnizație de maternitate”, au comunicat responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

populație
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit autorilor, dacă la data acordării concediului de maternitate soția nu este angajată în câmpul muncii și nu realizează venitul asigurat, dar se află la întreținerea soțului asigurat, aceasta va primi indemnizație de maternitate.

Conform prevederilor legale, indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor multiple sau cu complicații se acordă încă 14 zile.

Conform informației prezentată de Casa Națională de Asigurări Sociale, cheltuielile necesare pentru implementarea Legii constituie în 2017 peste 182 de milioane de lei, în 2018 — peste 200 de milioane de lei, iar pentru anul 2019 cheltuielile vor ajunge la aproximativ 218 milioane de lei.

Astfel, mărimea medie a indemnizației de maternitate în anul 2017 se estimează la suma de 18.969 de lei, în 2018 — 20.828 de lei, iar în 2019 — 22.681 de lei.

Legea a fost modificată după ce Curtea Constituțională (CCM), a decis că prevederea legală privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale este neconstituțională.

Tematic

Decizie importantă: Indemnizaţia de maternitate trebuie să fie recalculată
Cum poate fi obținută indemnizația de paternitate în Moldova
Decizia Parlamentului cu privire la indemnizația pentru îngrijirea copilului
Tagurile:
campul muncii, sotii, ce trebuie sa stii, E Lege, indemnizatie, mame, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei