12:50 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Topor înfipt într-un trunchi de copac - foto simbol

Lupul paznic la oi: Un şef de întreprindere a ajuns să fie anunţat în căutare

© Sputnik / Konstantin Chalabov
Societate
Sa primesc un link scurt
12910

Deşi erau plătiţi de stat să păzească pădurile de topoarele unor infractori dornici să facă bani din tăierea puţinelor păduri care ne-au mai rămas, angajaţii întreprinderii silvice au pus ei înşişi la cale o schemă de defrişări ilicite care le-a adus profituri de sute de mii de lei.

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnik. Angajaţii Întreprinderii Silvice au reuşit să obţină sute de mii de lei din tăierea ilicită a pădurilor la Orhei

În schema infracţională ar fi fost implicaţi mai mulţi angajaţi din cadrul Întreprinderii Silvice Orhei, dar şi şeful acesteia. Funcţionarii sunt bănuiţi că s-ar fi îndeletnicit cu tăiere ilicită a pădurii şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase. Banii obţinuţi erau împărţiţi în funcţie de statutul şi contribuţia fiecăruia.

Schema respectivă funcţionează de mai mult timp. Materialele operative de care dispune Centrul Naţional Anticorupţie conţin imagini privind transmiterea şi primirea sistematică a unor sume de bani de către funcţionarii vizaţi, iar profiturile ilicite s-ar ridica la sute de mii de lei.

Potrivit CNA, un număr important de copaci ar fi fost defrişaţi fără a fi incluşi în evidenţa oficială. Anume acest surplus de masă lemnoasă ar fi fost comercializat, aducându-le profituri importante funcţionarilor.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul şi biroul de serviciu al şefului ÎS Orhei, dar şi la conducătorii ocolurilor silvice din Selişte, Susleni şi Ivancea din Orhei. Trei persoane, inclusiv o contabilă, au fost escortate la CNA pentru audieri, iar şeful OS Selişte a fost reţinut pentru 72 de ore. Şeful Întreprinderii Silvice Orhei a fost anunţat în căutare.

Pe faptele descrise, au fost pornite mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Tematic

În Moldova intrarea în pădure va fi interzisă: vezi în ce condiții
Exclusiv: Ministerul Mediului verifică astăzi cum se taie pădurea la Strășeni
Copacii din sânul pădurilor sunt înlocuiți cu vile de lux
Tagurile:
tăiere, Întreprinderea Silvică, profit, schemă, defrişare, pădure, Orhei


Știrile Zilei