11:21 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Imigranți, imagine de arhivă

Legea care deschide cutia Pandorei: Undă verde pentru imigranți

© Sputnik / Alexey Kudenko
Societate
Sa primesc un link scurt
25521

Autoritățile oferă facilități pentru străini ca să muncească la noi acasă - detalii

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Astăzi intră în vigoare legea numărul 180 cu privire la migraţia de muncă, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Astfel, imigranții vor obține mai ușor permisul de lucru și cel de ședere în Republica Moldova.

Potrivit noilor prevederi, termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoane cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și lucrătorii, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din Moldova, se reduce cu mai mult de jumătate.

Totodată, va fi simplificată și modalitatea de prelungire a permisului de ședere și de muncă. Toate actele necesare vor fi depuse de solicitant la Ghișeul Unic.

Conform normei legale, cuantumul angajaților în cadrul companiei solicitante va trebui să fie diminuat în favoarea angajaților autohtoni, astfel încât peste cinci ani acesta să nu depășească 50% din numărul total de angajați.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern pe 24 mai, iar pe 20 iulie a fost votat de Parlament. În termen de trei luni de la data publicării legii, Guvernul va aproba actele normative necesare pentru punerea ei în aplicare.

Tematic

Noi modificări la Codul Muncii. Schimbări în procedura de concediere
O nouă schimbare în Codul Muncii. Când angajaților nu li se vor plăti salariile
Codul Muncii: Ce va păți angajatul care nu lucrează în orele de muncă
Tagurile:
angajeze, piata muncii, imigranti, straini, autoritati, lege
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei