01:42 27 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.73
  • RUB0.29
  • RON4.09
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
40610

Dacă până mai ieri avocații erau intangibili în Republica Moldova, iată că astăzi aceștia sunt vânați de procurori: sunt reținuți, arestați și trimiși să stea alături de clienții lor: mai întâi - pe banca acuzaților, după care – după gratii dacă le este dovedită vina, așa cum cazul lui Valerian Mînzat.

CHIȘINĂU, 02 dec — Sputnik. Doi avocați din Capitală şi un ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă, anunță Secția Relații Publice a Procuraturii Generale.

Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor trei în judecată, după ce au acumulat suficiente probe care demonstrează că inculpații ar fi pretins 20 mii de euro de la un condamnat şi un poliţist.

În primul caz este vorba despre soluționarea unui dosar penal, aflat pe rolul instanței de judecată, pentru care unul dintre avocaţi ar fi pretins 13 000 de euro.

Cel de-al doilea caz a fost descoperit în procesul de documentare a primului episod infracţional. Procurorii Anticorupţie au constatat că avocatul, aflat în vizor, împreună cu un alt avocat, au cerut de la un ofiţer de urmărire penală 7 000 de euro pentru a-l ajuta să acceadă la studii la Institutul Naţional de Justiţie, iar ulterior să fie angajat în calitate de procuror.

În cadrul urmăririi penale, unul dintre avocaţi şi-a recunoscut pe deplin vinovăţia, încheind cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei, fapt ce permite examinarea cauzei într-o procedură specială.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la 7 ani de închisoare sau amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în sumă de 44 de mii de lei.

În comunicatul său de presă, Secția Relații Publice a Procuraturii Generale dă un detaliu care face ca aceste două cazuri să semene izbitor de mult cu unul în care este cercetat avocatul-vedetă Valerian Mînzat. Și anume, Secția Relații Publice a Procuraturii Generale afirmă următoarele: "În procesul de investigare a faptelor, s-a constatat că avocaţii ar fi luat banii, însă fără a duce până la capăt promisiunile referitoare atât la influenţarea judecătorilor, cât şi angajaţilor Institutului Naţional al Justiţiei".

Deci au luat banii, dar nu au făcea pentru ce au pretins banii. Exact cum a procedat și Valerian Mînzat într-un caz în care este cercetat penal.

Amintim că în primăvara acestui an, avocatul-vedetă, care era dezmierdat în sânul familiei și cu apelativul Liubcik, a fost condamnat la 9 ani de pușcărie pentru că a înscenat un accident rutier pentru a încasa peste 300 mii de lei de la o companie de asigurări. Acum, acesta își ispășește pedeapsă într-un izolator din Capitală.

Dar Liubcik mai este cercetat și în alt dosar penal, care a fost intentat de către procurori în iarna lui 2017. Și anume, oamenii legii susțin că Valerian Mînzat ar fi estorcat de la o femeie 20 000 de euro, fără a-i rezolva problema. După care, acesta a restituit o parte din sumă, dar nu toți banii, și magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis că avocatul-vedetă trebuie să achite încă 75.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de euro.

Se pare că una dintre metehnele avocaților moldoveni, nu a tuturor, ci doar a celor corupți, este să ia bani, dar treaba să nu și-o mai facă. Acum rămâne e văzut câți dintre cei care practică această meserie sunt corupți, și câți sunt cinstiți.

Tematic

Valerian Mânzat a fost găsit
Tagurile:
politist, urmărire penala, escrocherie, avocati, Valerian Mînzat, Institutul Naţional de Justiţie, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție


Știrile Zilei