01:22 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Poliță de asigurare medicală

Cum se vor calcula transferurile din buget către fondurile de asigurare medicală

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
224 0 0

Parlamentul a adoptat proiectul privind modificarea articolului 9 din Legea cu privire mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor AOAM

Chișinău, 5 dec — Sputnik. Modalitatea de calcul al transferurilor de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru persoanele asigurate de Guvern a fost revizuită.

Proiectu privind modificarea articolului 9 din Legea cu privire mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor AOAM a fost adoptat în lectură finală de Parlament.

Legea prevede în prezent transferul de la buget în fondurile AOAM, pentru persoanele asigurate de Guvern, a cel puţin 12,1 la sută din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului de stat, cu excepţia celor efectuate din veniturile cu destinaţie specială.

La spital
© Sputnik / Анатолий Медведь

Conform modificărilor adoptate, cota procentuală va fi exclusă, iar valoarea mijloacelor direcţionate va fi egală cu suma aprobată a transferurilor din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru anul precedent, indexată la indicele preţurilor de consum pentru anul precedent.

Potrivit Companiei Naționale de asigurări în medicină, pentru 2018, volumul alocărilor din bugetul de stat pentru cele 16 categorii de cetăţeni se planifică a fi majorat cu 108,6 milioane de lei comparativ cu suma transferată în 2017.

Potrivit Legii privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, printre categoriile de persoane asigurate de stat se numără elevii, studenţii, gravidele, mamele cu patru şi mai mulţi copii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, şomerii înregistraţi la oficiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, donatorii de organe în viaţă, ş.a.

Tematic

Polița de asigurare medicală ar trebui să se scumpească cu 2600 de lei
Expert, despre problemele privind polița de asigurare medicală
Tagurile:
primă, transfer, calcul, AOAM, buget
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei