01:26 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Penitenciar

Detalii noi în cazul Braguța: Ce spune Procuratura

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
20410

Încă 13 polițiști, implicați în cazul lui Andrei Braguţa, vor ajunge în fața instanței

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală în privința a 13 polițiști, angajați ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Politie a municipiului Chișinău, acuzați de comiterea tratamentului inuman în privința victimei.

Anterior, au fost deferiți justiției trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa.

După ce a fost maltratat de către patru codeținuți, a doua zi, Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 — 23 august 2017), a fost deținut în condiții inumane.

Din cauza că a fost deținut în condiții nicive, victima a făcut bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la decesului respectivului deținut.

Procurorii continuă să investigheze acțiunile și inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind inițiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere și încălcării din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017 pentru violență nepericuloasă pentru viața și sănătatea polițiștilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul Nr.16 „Pruncul".

Pe 31 august 2017 IGP a venit cu precizări în cazul decesului în penitenciar a tânărului, menționând că acesta ar fi murit ca urmare a unei insuficiențe respiratorii și bronhopneumonie purulentă, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguţa avea un comportament deviant.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă de la 3 până la 8 ani privațiune de libertate sau amendă de la 67500 de lei până la 80 mii de lei. În ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții de la 5 la 10 ani.

Tematic

Avocatul Poporului spune cine l-a băgat pe Andrei Brăguța în mormânt
Câte capete de la MAI vor cădea în cazul decesului lui Braguța
Tagurile:
Braguta, Politia, Penitenciar, Procuratura, Penitenciare, Politia Capitalei, Procuratura, Chisinau


Știrile Zilei