20:11 19 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Un agent economic s-a adresat la Curtea Constituțională

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Un om de afaceri a depus o sesizare la Curtea Constituțională, deoarece nu este de acord cu termenul de 14 zile pentru efectuarea expertizelor.

Agentul economic a fost sancționat pentru că nu ar fi reușit să efectueze expertiza tehnică a unui telefon în termen de 14 zile.

Astfel, reprezentantul legal al omul de afaceri le cere magistraților de la CC să verifice constituționalitatea unor prevederi a Legii privind Protecția Consumatorilor și a Codului Contravențional. Vedeți aici textul sezării.

Curții Constituționale i se solicită să verifice sintagma „într-un termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data înaintării pretenției de către consumator", care este prevăzută în articolul 18, alineatul doi al Legii privind Protecția Consumatorilor.

Avocatul agentului economic le cere judecătorilor CC să declare neconstituționale prevederile articolului 278, alineatul doi a Codului Contravențional (în redacția veche a legii) potrivit cărora „refuzul vânzătorului, prestatorului de a satisface reclamația consumatorului, fără a dovedi vina acestuia printr-o expertiză tehnică, în termen de cel mult 14 zile calendaristice, prevăzut de lege, se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei juridice".

Astfel, sesizarea presupune că prin această prevedere legală se încalcă dreptul la apărare, deoarece legiuitorul a prevăzut un termen prea scurt pentru efectuarea expertizei, iar în cazul în care agentul economic nu reușește să o îndeplinească în acest interval de timp este considerat vinovat și sancționat conform Codului Contravențional.

Apărătorul comerciantului susține că tergiversarea expertizelor de către experți nu poate fi pusă pe seama agentului economic, deoarece acesta nu le poate dicta modul în care să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu.

În sesizare se mai invocă faptul că în Codul de procedură penală nu sunt prevăzute termene pentru efectuarea expertizelor sau termene în care părțile ar putea fi decăzute de anumite drepturi dacă nu le efectuează într-o anumită limită de timp.

Tematic

Confirmat: Curtea Constituțională va avea un nou președinte
Dodon: Curtea Constituțională a trecut definitiv în zona gri a democrației
Tagurile:
comerciant, om de afaceri, sesizare, curte, adresare, lege, agent economic, Curtea Constitutionala, Chisinau


Știrile Zilei