01:13 17 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
Ministerul Justitiei

Modificări importante: Unde și cum vor fi înregistrate organizațiile necomerciale

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
8310

Statul vrea să instituie ghișeu unic pentru înregistrarea organizațiilor necomerciale în Moldova

Chișinău, 15 februarie — Sputnik. Parlamentul a votat, joi, în primă lectură un proiect de modificare a legislației, care prevede că atribuțiile de înregistrare a persoanelor juridice vor trece de la Ministerul Justiţiei la Agenţia Servicii Publice.

Astfel, publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, asociaţiile obşteşti, fundaţiile, patronatele, sindicatele, cultele religioase, dar și partidele politice şi organizaţiile de mediere, ar urma să fie înregistrate la Agenţia Servicii Publice.

Cât va costa pașaportul moldovenesc în anul 2018>>>

Proiectul prevede de asemenea şi reducerea termenului de înregistrare a unei organizaţii necomerciale, de la 30 zile la 15 zile.

Potrivit modificărilor propuse, către Agenție vor fi transferate și atribuțiile de înregistrare a asociaţiilor obşteşti care vor să activeze în teritoriu, acestea aflându-se în prezent în competența autorităților publice locale. Potrivit autorilor proiectului, această modificare are scopul de a dezvolta principiul ghişeului unic și asigurarea evidenţei unice şi comprehensivă a persoanelor juridice.

Totodată, Ministerul Justiției, în limitele stabilite de legile speciale, va avea dreptul de avertizare a unor organizaţii necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare, de sesizare a instanţei judecătoreşti pentru suspendarea activităţii sau lichidării organizaţilor necomerciale în cazul în care activitatea pe care o desfăşoară este contrară prevederilor legale.

Tematic

În curând, moldovenii vor uita ce înseamnă să stai la coadă după un act oficial
Tagurile:
inregistrarea organizatiilor necomerciale, modificarea legislatiei, prima lectura, Agentia Servicii Publice, Ministerul Justitie, proiect, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei