22:39 17 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.48
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.34
  • UAH0.69
Pașaport

Deputații au votat legea care se referă la schimbarea pașapoartelor

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
26610

Deputații de la Chișinău au votat joi, în prima lectură, schimbări la Legea cu privire la sistemul național de pașapoarte și care presupune mai multe schimbări în actele de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a început discuțiile asupra proiectului de lege ce vizează schimbarea actelor de identitate moldovenești: buletinul de identitate, pașaportul biometric, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu. Documentul a fost votat astăzi în prima lectură de legislatori.

Inițiativa legislativă, care este semnată de șapte deputați democrați, propune ca din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu să fie exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.

O altă schimbare se referă la semnătura titularului. Din buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”. Potrivit autorilor proiectului, termenul de ”naționalitate” este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz. 

Deputații mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. 

Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Documentele de tip nou vor fi eliberate doar după ce Guvernul va elabora un regulament în acest sens.

Cât vor costa noile pașapoarte moldovenești>>>

Noile modele ale actelor de identitate moldovenești nu va influența costul acestora. Prețul buletinului de identitate și a pașapoartelor noi va rămâne același ca și până acum.

Tematic

Important pentru toți. Ce se va întâmpla cu pașapoartele peste 10 zile
Din luna februarie, moldovenii vor primi altfel de pașapoarte biometrice
Cum putem munci oficial în Europa în baza pașaportului biometric
Guvernul a decis: Pașapoartele moldovenești vor fi schimbate
Tagurile:
pașaport diplomatic, buletin de identitate, pașaport, act de identitate, schimbarea pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova, Parlament, Guvern


Știrile Zilei