16:52 15 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.00
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Curtea constituțională

CSM decide marți asupra candidaturii noului judecător la Curtea Constituțională

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
9020

Pentru acest post concurează doar un singur candidat. Este vorba despre președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul Mihai Poalelungi.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va examina în cadrul ședinței de marți, 6 martie, chestiunea cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională. Proiectul se află primul pe agenda ședinței CSM, care va începe la ora 9.00.

Pentru acest post concurează doar un singur candidat. Este vorba de președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorul Mihai Poalelungi. 

Funcția de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă la 31 ianuarie, după ce Tudor Panțâru a demisionat din motive personale din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale. Tudor Panțâru a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 12 februarie 2013.

Curtea Constituţională este alcătuită din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.

Limita de vârstă pentru numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este de 70 de ani.

La intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune jurământ în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului.

Tematic

A vrut să candideze la funcția de judecător al Curții Constituționale, dar s-a răzgândit
Confirmat: Curtea Constituțională va avea un nou președinte
Mihai Poalelungi se vrea judecător la Curtea Constituțională
Tagurile:
Mihai Poalelungi, curtea constituțională, CSM, judecător
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei