02:19 22 August 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.79
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.71
Copii la grădiniță în timpul mesei

Scandal și panică la o grădiniță: Dădacă, diagnosticată cu tuberculoză

© Sputnik / Игорь Зарембо
Societate
Sa primesc un link scurt
1899 0 0

Scandal și panică la o grădiniță din Chișinău: copiii au fost expuși riscului de infectare cu TBC, după ce au intrat în contact cu o dădacă bolnavă de tuberculoză. Părinții și copiii sunt îndemnați să facă de urgență a testului Mantoux

CHIȘINĂU, 6 mar — Sputnik. Părinții copiilor care frecventează grădinița Nr. 68 din sectorul Râșcani al Capitalei sunt extrem de alarmați. Mămicile vorbesc despre faptul că una din dădace a fost internată în spital, fiind diagnosticată cu ftizie în formă deschisă. În cele din urmă, s-a dovedit că zvonurile nu au fost lipsite de temei. Angajații instituției medicale au confirmat temerile părinților.

„Această persoană a activat în calitate de dădacă în mai multe grupe, i-a înlocuit pe alții când a fost necesar. Mai mult decât atât, a însoțit copii în transport și s-a aflat în contact direct cu mulți dintre ei. Presupun, chiar și cu copilul meu", a declarat Svetlana, mama unuia dintre copiii care frecventează această instituție preșcolară, pentru reporterul Sputnik Moldova.

Grădinița oferă transport special pentru toți copiii. În prezent, instituția preșcolară activează în regim obișnuit, fiind frecventată în fiecare zi de 80 de micuți. Aceasta nu a fost închisă, iar numărul copiilor nu a fost redus.

"Activez de peste 40 de ani în această grădiniță și este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva!", a declarat lucrătorul medical, Galina, recunoscând că este îngrijorată de situația creată.

Potrivit ei, când dădaca s-a îmbolnăvit, ea s-a adresat medicului de familie, pe care l-a frecventat pe parcursul a câtorva săptămâni.

"Doctorul a trimis-o la fluorografie, suspectând-o de o pneumonie. După ce toate tratamentele s-au dovedit a fi ineficiente, dădaca s-a adresat unui pneumolog, care a diagnosticat-o cu tuberculoză, îndreptând-o la dispensar", a povestit doamna Galina.

Potrivit lucrătorului medical, încăperile grădiniței au fost dezinfectate cu clor, iar dădaca nu va mai reveni la locul de muncă.

„A lucrat sârguincios timp de opt ani. Din momentul în care s-a aflat că are tuberculoză, toți lucrătorii au fost supuși unui control medical. Nu încercăm să ascundem acest caz. Au fost înștiințate toate instituțiile abilitate pentru că înțelegem foarte bine gravitatea situației", a subliniat interlocutorul.

Dădaca nu mai vine la serviciu din luna februarie. Ea se află în concediu medical, fiind spitalizată.

„Am aflat abia acum, la începutul lunii martie despre acest incident! Suntem șocați cu toții!", a declarat Svetlana, una dintre mămicile care consideră că administrația instituției trebuia să fie mai activă și să colaboreze mai strâns cu părinții.

Spital
© Sputnik / Evghenii Panasenco

„Ni s-a spus să facem testul Mantoux, însă nu ne-au fost explicate toate detaliile", mai spune Svetlana, una dintre mămici.

"Copii locuiesc în diferite sectoare. Nu toți părinții au reușit să reacționeze. Ne este greu că comunicăm cu toți părinții, pe unii îi vedem foarte rar. Iată de ce îi contactăm la telefon și discutăm cu fiecare în parte. Le explicăm că este nevoie de testul Mantoux și că nu este vorba de o vaccinare. În plus, acum în Chișinău este o situație epidemiologică complicată, orașul este plin de viruși. Unii ne-au tratat cu înțelegere, alții au fost agresivi. Însă acest lucru s-a întâmplat și trebuie să acționăm conform instrucțiunilor, și asta facem", a mai adăugat Galina, lucrătorul medical al grădiniței.

Tematic

Șocant: O mamă ar fi snopit în bătaie o educatoare de grădiniță în fața copiilor
Șocant: Tânără bătută, violată și filmată într-o grădiniță din Ialoveni – VIDEO
Anunț important pentru părinții care au copii de grădiniță
Un nou caz de intoxicație la o grădiniță din Capitală: 4 copii sunt spitalizați
Tagurile:
Mantoux, forma deschisa, tuberculoza, panica, scandalos, gradinita, Testul Mantoux, Rascani


Știrile Zilei