09:40 10 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.20
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.62
Cabinetul de Miniștri

Guvernul a decis cine sunt fericiții care vor ieși anticipat la pensie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
94910

Guvernul a decis că persoanele care activează în condiții deosebit de nocive vor putea ieși la pensie înainte de termen

CHIȘINĂU, 13 mart — Sputnik. Persoanele care sunt ocupate la lucrări în locurile de muncă încadrate în condițiile speciale vor putea ieși la pensie înainte de termen. O decizie în acest sens a fost aprobată la ultima ședință a Cabinetului de Miniștri.

”Proiectul are drept scop acordarea pensiei pentru limită de vârstă în condiții avantajoase (reducerea vârstei standard de pensionare), persoanelor ocupate la lucrări în locurile de muncă încadrate în condițiile speciale”, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

Pensionar
© Sputnik / Евгений Панасенко

Potrivit documentului, este vorba de 84 de poziții din 10 domenii de activitate, care cuprind unitățile de producție, lucrările, profesiile, funcțiile și indicile la lucrări în subteran, lucrări în condiții de muncă foarte nocive și foarte grele în temeiul cărora se va acorda dreptul la pensie pentru limita de vârstă în condiții avantajoase.

De asemenea, proiectul prevede Instrucţiunea privind modul de aplicare a Listei locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, care reflectă particularitățile aplicării unor compartimente și poziții din Listă, determină noțiunea de „întreaga zi de muncă", precum și particularitățile confirmării vechimii în muncă pentru salariații angajați la locuri de muncă cu condiții speciale.

Menționăm că Lista aprobată va înlocui Lista nr. 1 a unităţilor de producţie, lucrărilor, profesiilor, funcţiilor şi indicilor la lucrări în subteran, la lucrări cu codiţii de muncă foarte nocive şi foarte grele, în temeiul cărora se acorda dreptul la pensie pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase, care a fost în vigoare pînă la 31 decembrie 2016.

Tematic

Începând cu luna aprilie, pensiile în Moldova vor fi mai mari
Declarația bombă a premierului Pavel Filip despre pensiile din Moldova
Tagurile:
pensie pentru limita de varsta, înainte de termen, lista, pensie, Guvern
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei