12:36 15 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.00
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Vaccin, imagine de arhivă

Noi detalii în cazul copiilor vaccinați în cadrul grădiniței din Fundurii Vechi

© Sputnik / Виталий Белоусов
Societate
Sa primesc un link scurt
25910

În cazul vaccinării copiilor în cadrul grădiniței și gimnaziului din Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Ministerul Sănătății susține că părinții au fost informați cu privire la imunizare

CHIȘINĂU, 18 mart — Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat în cazul vaccinării copiilor din satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni și s-au deplasat sâmbătă în localitatea menționată pentru a investiga cazul. Autoritățile spun că părinţii au fost informaţi privitor la imunizare, fapt confirmat de explicațiile în scris ale părinților, care au fost prezenți la momentul examinării situației.

În urma cercetărilor preliminare, s-a constatat că vineri, 16 martie, conform Calendarului de vaccinare, au fost revaccinați contra difteriei, tetanosului şi a poliomielitei 20 de copii, născuți în anul 2011, din ei — 10 în cabinetul medical al Gimnaziului Fundurii Vechi, 9 — în incinta grădiniţei de copii şi unul în cabinetul de imunizări al Centrului de Sănătate. Un copil nu a fost vaccinat, deoarece la momentul examinării s-au constatat contraindicații (semne catarale).

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea a fost efectuată de către echipa medicului de familie, în componența medicului de familie, asistentei medicale superioare și asistenta medicală responsabilă de imunizări. Vaccinarea s-a efectuat la gimnaziu şi grădiniţă, echipa având cu ei vaccinurile, plasate în frigiderul portativ, consumabile medicale pentru efectuarea vaccinurilor, trusa pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, completată conform cerințelor în vigoare. Precizăm că, conform Ghidului național de imunizări vaccinarea poate fi efectuată în colectivități, cu respectarea cerințelor pentru imunizare.

Totodată autoritățile precizează că înainte de vaccinare, copiii au fost examinaţi de către medicul de familie, iar contraindicaţii medicale nu au fost depistate.

În cadrul supravegherii postvaccinale din 17 martie, 16 copii au fost examinaţi de medicul de familie în incinta Centrului de Sănătate unde s-au prezentat cu părinţii, iar 3 copii au fost vizitaţi la domiciliu. Starea copiilor este satisfăcătoare, fără reacții postvaccinale.

Mama copilului, care a publicat informația pe rețelele de socializare, a refuzat să discute cu medicul de familie și asistenții medicali, dar a acceptat discuția cu membrii comisiei. Aceștia au informat-o despre rezultatele examinării cazului, a examinat copilul, nefiind constatate careva reacții postvaccinale.

Potrivit Ministerului Sănătății, mama ar fi rămas satisfăcută de modalitatea de examinare a cazului, promptitudinea de care s-a dat dovadă.

În urma acestui caz, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a indicat convocarea de urgență a Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică Raionale, la data de 21.03.2018, cu informarea suplimentară a tuturor lucrătorilor medicali despre respectarea prevederilor Ghidului Naţional de Imunizări.

Tematic

Un vaccin interzis în 19 ţări este distribuit în România
Vaccinul ”Gardasil” - acum și în Moldova
Moldova renunţă la vaccinul poliomielitic oral trivalent
Donație de peste ocean: Aproximativ 200 de mii de moldoveni vor fi vaccinați
Părintele Calistrat pune punctul pe ”i”: Ce crede el despre vaccinare
Tagurile:
imunizare, reactii postvaccinale, informati, parinti, copii, vaccin, Ministerul Sanatatii, Ministerul Sanatatii, Muncii și Protectiei Sociale, Fundurii Vechi
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei