05:52 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Automobile în stradă, foto de arhivă

Prilej de bucurie pentru șoferi: Polițiștii nu mai au voie să facă asta

© Sputnik / Rodion Proca
Societate
Sa primesc un link scurt
1272 0 0

Deputații au adoptat joi o decizie care era așteptată cu nerăbdare de conducătorii auto din țară.

CHIȘINĂU, 30 mart — Sputnik. Parlamentul a votat ieri, în lectură finală, proiectul de modificare a Codul Contravențional al Republicii Moldova, astfel încât inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale vehiculelor parcate neregulamentar.

Prin urmare, parcarea neregulamentară a automobilelor nu va mai include și pedeapsa cu ridicarea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Autorii proiectului consideră că practica ridicării plăcuțelor este una ineficientă și nu oferă soluții pentru combaterea fenomenului de parcare neregulamentară, ci, din contra, creează dificultăți atât pentru conducătorii auto, cât și pentru polițiști.

Atunci când sunt scoase plăcuțele, proprietarii de mașini sunt puși în situații complicate. Aceștia nu se pot deplasa cu vehiculul care nu are plăcuța cu numerele de înmatriculare, deoarece Codul Contravențional prevede pentru această încălcare sancțiuni de la 1250 la 1500 de lei și 4 puncte de penalizare.

Autorii subliniază totodată că Inspectoratul Național de Patrulare dispune de instrumentele necesare pentru sancționarea conducătorilor auto care parchează neregulamentar, fără a mai fi necesară scoaterea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Potrivit art. 238 din Codul Contravențional, pentru staționarea sau parcarea în locuri interzise, conducătorul auto este sancționat cu amendă de până la 500 de lei, cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Modificările vor intra în vigoare după promulgarea lor de către șeful statului și publicarea în Monitorul Oficial.

Tematic

Puteți parca unde vreți. Veți fi pedepsit pe jumătate
Pedeapsă mai blândă pentru parcarea ilegală. Ce au votat deputații de la Chișinău
Tagurile:
placute cu numere de inmatriculare, modificari Codul Contraventional, lectura finala, parcare neregulamentara, sanctiuni, vot, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei