19:04 20 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Înregistrarea dactiloscopică, imagine de arhivă

Important pentru toți: Schimbări radicale în actele de identitate

© Sputnik / Sergey Pyatakov
Societate
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
48020

Legislativul urmează să examineze în lectură finală un proiect de lege privind operarea mai multor modificări la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

CHIȘINĂU, 30 mart — Sputnik. Deputații moldoveni au aprobat în a doua lectură un proiect de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Una dintre modificările propuse se referă la obligațiunea de a deține buletine de identitate.

Până acum, cetățenii Republicii Moldova și apatrizii care domiciliază permanent în Republica Moldova erau obligați să dețină de la naștere buletine de identitate, iar refugiații și beneficiarii de protecție umanitară — în termen de 10 zile de la acordarea statutului de refugiat protecției umanitare sau să le dețină de la naștere.

China introduce buletine de identitate virtuale>>>

Potrivit proiectului, articolul 7 urmează a fi modificat radical:

”Cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în Republica Moldova sunt obligați să dețină buletin de identitate de la vârsta de 16 ani, apatrizii și refugiații — de la data recunoașterii statutului de apatrid sau de refugiat, iar beneficiarii de protecție umanitară — de la data acordării protecției umanitare de către autoritățile competente ale Republicii Moldova”, este scris în proiectul de lege care urmează a fi votat de Legislativ în lectură finală.

De asemenea, urmează a fi operate și alte modificări cum ar fi excluderii mențiunii privind grupa sanguină, astfel fiind simplificată semnificativ procedura de obținere a actului de identitate. Totodată, este propusă extinderea termenului de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani.

Ținem să precizăm că cetățenii care renunță la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată în Registrul de stat al populației vor putea în continuare obține buletinul de identitate provizoriu care va fi eliberat pe un termen de 10 ani.

Potrivit autorilor, implementarea acestui proiect de lege va contribui la reducerea birocrației și reducerea corupției și nu necesită cheltuieli financiare de la bugetul de stat.

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Moldovenii vor putea merge la mare în Turcia cu buletinul de identitate
Când te-ar putea lăsa autoritățile fără acte de identitate - detalii
De ce actele de identitate trebuie schimbate iarăși
Tagurile:
schimbari radicale, tot ce trebuie sa stii, acte de identitate, important
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei