04:47 23 Aprilie 2018
Chişinău+ 14°C
În direct
Șantier, construcția blocurilor locative

Blocurile noi sau cele vechi? Care sunt cele mai sigure în caz de cutremur

Константин Чалабов
Societate
Sa primesc un link scurt
20210

Majoritatea blocurile de locuințe din Chișinău corespunde normelor, iar în cazul unui eventual cutremur mai puternic acestea vor rezista. Asigurarea vine din partea directorului Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară.

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Potrivit lui Nicoară, doar construcțiile ridicate până în anii '50 sunt mai vulnerabile.

„Blocurile ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică, adică cele construite până în ani '50, sunt mai vulnerabile. Blocurile noi au fost construite respectându-se normativele de securitate antiseismică, ceea ce ne permite să spunem că sunt mai în siguranță", a declarat Igor Nicoară în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik Moldova.

Totuși, acestea au rezistat cutremurului puternic din 1986, fapt ce ar trebui să nu ne îngrijoreze.

„Acel cutremur a demonstrat că blocurile locative din Chișinău sunt sigure", adaugă Igor Nicoară.

Apartamente în blocuri noi: Ce să faci ca să nu ajungi victima escrocilor>>>

În noiembrie 2013, ministrul Construcțiilor de atunci, Marcel Răducan, anunța că 134 de mii de blocuri locative din Moldova au fost construite în perioada 1945-1970, alte 160 de mii — între anii 1971-1991 şi doar 50 de mii — în perioada 1991-2011.

Tematic

Este incredibil cum sunt construite blocurile noi în Capitală - FOTO
Tagurile:
constructii, norme, rezistente, blocuri de locuit, Interviu, Igor Nicoara, Chisinau, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei

 • Atacul asupra Damascului

  Pentru Rusia este important să demonstreze că SUA şi aliaţii au pornit de la un fals atunci când au lansat atacul asupra Siriei, fiind ghidaţi de alte interese, de aceea a fost ignorat dreptul internaţional şi desconsiderat Consiliul de Securitate ONU, consideră experţii moldoveni, în contextul unui interviu acordat de ministrul rus de Externe.

  94
 • Seismograf

  Informaţia a fost făcută publică de către directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România, Gheorghe Mărmureanu. Cât de puternic va fi seismul.

  2742
 • Cimitir

  Cimitirul de pe strada Munceşti este unul dintre cele mai vechi cimitire din Chişinău care s-au mai păstrat şi este utilizat. Oamenii din regiune sunt afectaţi d efaptul că o parte din acesta a fost distrusă, iar pe locul care s-a eliberat au fost construite case.

  356